Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Britanska deklaracija iz Bletchleya želi kontrolirati AI Istaknuto

Britanska deklaracija iz Bletchleya želi kontrolirati AI

Svjetska politika se ovih dana odlučila ozbiljno posvetiti umjetnoj inteligenciji, nastojeći postići globalnu suradnju koja bi trebala rezultirati ograničavanjem njezinog neodgovornog razvoja i povećavanjem sigurnosti.

Nakon što je američki predsjednik Joe Biden izdao izvršnu naredbu u provođenju mjera za sigurnu, zaštićenu i pouzdanu umjetnu inteligenciju, koja u osnovi traži da tvrtke koje razvijaju AI moraju obavijestiti američku saveznu vladu kada obučavaju modele i dijeliti rezultate svih sigurnosnih testova sa stručnjacima Bijele kuće.

Sada je na Summitu o umjetnoj inteligenciji koji se održava u Bletchley Parku, u Engleskoj, Velika Britanija objavila međunarodnu deklaraciju pod nazivom The Bletchley Declaration, s kojom se želi postići da se vlade svjetskih država uključe u zajednički program za rješavanje graničnog rizika od umjetne inteligencije.

Deklaracija iz Bletchelaya, koja uključuje 28 svjetskih država i Europsku uniju, poziva na međunarodnu suradnju za razvoj politika koje će osigurati da umjetna inteligencija uvijek ostane u službi čovjeka, jer ima potencijal transformirati i poboljšati dobrobit ljudi te donijeti mir i prosperitet, no da bi se to ostvarilo, treba biti dizajnirana, razvijena, postavljena i korištena na siguran način, usmjeren na čovjeka, pouzdan i odgovoran.

"Pozdravljamo dosadašnje napore međunarodne zajednice da surađuje na umjetnoj inteligenciji radi promicanja uključivog gospodarskog rasta, održivog razvoja i inovacija, zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda te poticanja javnog povjerenja u sustave umjetne inteligencije kako bi se u potpunosti ostvario njihov potencijal.

Sustavi umjetne inteligencije već su raspoređeni u mnogim domenama svakodnevnog života, uključujući stanovanje, zapošljavanje, transport, obrazovanje, zdravstvo, pristupačnost i pravo, a njihova će se upotreba vjerojatno povećati. Shvaćamo da je stoga ovo jedinstveni trenutak za djelovanje i afirmaciju potrebe za sigurnim razvojem umjetne inteligencije i za korištenjem transformativnih mogućnosti umjetne inteligencije za dobro i za sve, na uključiv način u našim zemljama i globalno. To uključuje javne usluge kao što su zdravstvo i obrazovanje, sigurnost hrane, znanost, čistu energiju, bioraznolikost i klimu, kako bi se ostvarilo uživanje ljudskih prava i ojačali napori prema postizanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda", navodi se u priopćenju britanske vlade.

Deklaracija upozorava da se posebni sigurnosni rizici javljaju u domeni visoko sposobnih modela umjetne inteligencije opće namjene, koji bi mogli obavljati širok raspon zadataka, kao i kod relevantne specifične umjetne inteligencije koja bi mogla pokazati sposobnosti koje premašuju mogućnosti prisutne u današnjim najnaprednijim modelima.

"Značajni rizici mogu proizaći iz potencijalne namjerne zlouporabe ili nenamjernih problema s kontrolom. Ovi problemi nastaju dijelom zato što te sposobnosti nisu u potpunosti shvaćene i stoga ih je teško predvidjeti. Posebno smo zabrinuti zbog takvih rizika u domenama kao što su kibernetička sigurnost i biotehnologija, kao i tamo gdje granični sustavi umjetne inteligencije mogu pojačati rizike poput dezinformacija. Postoji potencijal za ozbiljnu, čak katastrofalnu, štetu, bilo namjernu ili nenamjernu, koja proizlazi iz najznačajnijih mogućnosti ovih AI modela. S obzirom na brzu i neizvjesnu stopu promjena umjetne inteligencije, te u kontekstu ubrzanja ulaganja u tehnologiju, potvrđujemo da je produbljivanje našeg razumijevanja ovih potencijalnih rizika i radnji za njihovo rješavanje posebno hitno", navodi se u deklaraciji.

Također ističu da će se program za rješavanje graničnog rizika od umjetne inteligencije usredotočiti na identificiranje sigurnosnih rizika umjetne inteligencije od zajedničkog interesa, izgradnju zajedničkog znanstvenog razumijevanja temeljenog na dokazima o rizicima i održavanje tog razumijevanja dok se sposobnosti nastavljaju povećavati, u kontekstu šireg globalnog pristupa razumijevanju utjecaja umjetne inteligencije u našim društvima i izgradnju odgovarajućih politika temeljenih na riziku u svim našim zemljama kako bi se osigurala sigurnost u svjetlu takvih rizika, surađujući prema potrebi uz prepoznavanje naših pristupa koji se mogu razlikovati ovisno o nacionalnim okolnostima i primjenjivim pravnim okvirima.

To uključuje, uz povećanu transparentnost privatnih aktera koji razvijaju granične sposobnosti umjetne inteligencije, odgovarajuće metrike procjene, alate za testiranje sigurnosti i razvoj relevantnih sposobnosti javnog sektora i znanstvenog istraživanja.

"U promicanju ove agende, odlučni smo podržati međunarodno uključivu mrežu znanstvenih istraživanja o graničnoj sigurnosti umjetne inteligencije koja obuhvaća i nadopunjuje postojeću i novu multilateralnu, plurilateralnu i bilateralnu suradnju, kroz postojeće međunarodne forume i druge relevantne inicijative, kako bi se olakšalo pružanje najbolje znanosti dostupne za kreiranje politike i javnog dobra", stoji u Deklaraciji iz Bletchleya, a Velika Britanija već najavljuje novi Summit o umjetnoj inteligenciji koji će se održati 2024. godine.

Mada britansku deklaraciju podržavaju sve razvijene svjetske i europske države koje uključuju SAD i Kinu, veliko je pitanje može li ovaj dokument, baš kao i Bidenov, doista ograničiti AI.
Uostalom, nešto se treba pitati i umjetnu inteligenciju koja će uskoro postati dovoljno pametna i nezavisna da će možda moći sama donijeti odluku hoće li "potpisati" deklaraciju ili će krenuti nekim svojim putem koji nam se možda neće svidjeti.

Lijepo je vidjeti da se političari bave ovim pitanjima, no nismo sigurni da mogu zaustaviti kola koja su već odavno sama pojurila cestom koja može voditi i nizbrdo.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next