Biz Tech web portal powered by vidi logo2

120 kamera čuva najveći podatkovni centar u Hrvatskoj Data Centar North Istaknuto

120 kamera čuva najveći podatkovni centar u Hrvatskoj Data Centar North

Svečanim otvorenjem s radom je započeo najveći podatkovni centar u Hrvatskoj i regiji, Data Centar North u Varaždinu.

Ovaj visoko-specijalizirani IT prostor jedan je od najvećih projekata tog tipa u Europi te je ujedno prvi i jedini u Hrvatskoj s Tier III Facility certifikatom koji jamči najvišu razinu sigurnosti, usporedivu s onom u najvećim i najsuvremenijim svjetskim vojnim bazama.

Data Centar North, investicija u prvoj fazi vrijedna 17 milijuna eura koju su, bez subvencija, financirale tvrtke CRATIS i Muraplast, doprinosi povećanju sigurnosti za cijelu Republiku Hrvatsku i stavlja Varaždin na svjetsku mapu ICT-a. Naime, svi su dosadašnji podatkovni centri u Hrvatskoj locirani u Zagrebu, što predstavlja veliki sigurnosni rizik, pa svojom lokacijom u Varaždinu i najnaprednijim sigurnosnim certifikatom, Data Centar North postaje sekundarno glavno čvorište izvan Zagreba.

S obzirom na to da će se u Data Centru North od danas čuvati brojni podaci, od razgovora, do informacija od državnog interesa, ne čudi da je sigurnost najveći i najvažniji prioritet zbog kojeg se tvrtka CRATIS odrekla i dijela dobiti od korištenja usluga koje centar nudi. Tako, za razliku od ostalih podatkovnih centara, korisnicima ne naplaćuje pristup kabinetu, a svakoga tko uđe u prostor snima 120 kamera.

Centar je opremljen s dva radara i antidron sustavom koji rade svakodnevno i bez prekida, a RFID karticama su osigurana baš sva vrata. U Centru su zaposleni i tehnički timovi te zaštitarska služba, a dostupne su i službe na poziv, poput vatrogasaca. Data Centar North opremljen je trenutno najboljom i najskupljom opremom na tržištu jer osnivači vjeruju kako će svojom efikasnošću dugoročno donijeti uštede, ali i jamčiti da oprema koju koriste klijenti radi cijelo desetljeće.

Cratis 48

„Znamo da se uvjeti i zahtjevi sigurnosti neprestano mijenjaju, zato smo željeli biti lider i primjer s kojim će se ostali uspoređivati. U Data Centru North nismo pristali niti na jedan kompromis niti bilo kakvu uštedu kad je riječ o sigurnosti, ovdje apsolutno nije moguće da se slučajno ugasi neki elektrificiran ormar u kojima se nalazi oprema. Uz to, lokacija u Varaždinu je odlična jer je između Zagreba i drugih međunarodno važnih točaka razmjene podataka u Austriji, Mađarskoj i Sloveniji s kojima već postoji optička povezanost. Time je Data Centar North i druga najveća točka razmjene podataka u Hrvatskoj. No, mi već mislimo na budućnost i izuzetno sam ponosan što mogu najaviti novu investiciju vrijednu 50 milijuna eura za izgradnju dvostruko većeg podatkovnog centra, odmah uz postojeći, koji će s radom započeti 2025. godine“, izjavio je Matija Grabar, direktor tvrtke CRATIS.

Podatkovni prostor koji Centar nudi je unaprijed većinom popunjen, riječ je o klijentima praktično iz svih industrija, s omjerom oko 60% prema 40% u korist domaćih korisnika. Centar se sastoji od 2000m2 IT prostora, a u prvoj fazi će se staviti na raspolaganje 314 serverskih kabineta (800x1200) raspoređenih u hladne zone. U drugoj fazi, vrijednoj 5 milijuna eura, planira se tijekom iduće godine otvoriti dodatne tri sobe na katu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next