Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Na FER-u predstavljen EDIH CROBOHUB++ projekt koji omogućuje besplatne usluge za digitalnu transformaciju poduzetnika i javnog sektora Istaknuto

Na FER-u predstavljen EDIH CROBOHUB++ projekt koji omogućuje besplatne usluge za digitalnu transformaciju poduzetnika i javnog sektora

Novi projekt Europskog digitalnog inovacijskog centra CROatian Industry and Society BOosting (EDIH CROBOHUB++), za umrežavanje istraživačke zajednice s poduzetnicima i javnim sektorom, predstavljen je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER).

Platforma vrijedna 2.861.556,64 eura odobrena je u okviru programa Digitalna Europa (Digital Europe Program – DEP). Europska komisija osigurala je 50 posto bespovratnih sredstava za sufinanciranje, a preostali iznos Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, na temelju Operativnog sporazuma za provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. Ugovor su u travnju potpisali ministar gospodarstva Davor Filipović te dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas.

''Važno je istaknuti da je EDIH most prema malim i srednjim poduzećima i javnom sektoru koji im omogućuje besplatno stjecanje znanja i vještina važnih za proces digitalizacije, provjere primjene tehnologije prije ulaganja, povezivanje s izvorima financiranja i drugim partnerima u inovacijskom sustavu. Primjerice, poljoprivredno poduzeće može provjeriti kako bi im roboti mogli pomoći u voćnjaku ili se zaposlenici u službama grada ili županije mogu educirati o kibernetičkoj sigurnosti. EDIH-om povezujemo one koji stvaraju znanja s onima koji ih trebaju i koji ih mogu primijeniti za unaprjeđenje poslovanja i kvalitete usluga građanima“, istaknuo je dekan Bilas u uvodnom obraćanju.

Vedran Bilas dekan FER a

O projektu su, uz predstavnike FER-a, pobliže govorili i predstavnici Europske komisije, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva poljoprivrede.
"Postoji 151 središte digitalnih inovacija koje financira Program za digitalnu Europu i sufinanciraju različite europske zemlje, a ostalih 76 su dobili tzv. pečat izvrsnosti. Nije bilo dovoljno novca od Europske komisije da ih financira, ali su ih države članice svejedno odlučile financirati. I jako smo sretni zbog ovoga. To pokazuje koliko europske vlade smatraju važnima središta digitalnih inovacija. Digitalna tehnologija je srž europske politike i preduvjet zelene tranzicije'', istaknuo je Sandro D'Elia, predstavnik Europske komisije.

''CROBOHUB++ ima kapacitete i kompetencije kojima će pomoći digitalizirati i naše gospodarstvo i društvo. Vjerujem da će sa svojim aktivnostima pripomoći ostvarenju ciljeva digitalizacije hrvatskoga gospodarstva i društva i da će se na taj način uspjeti unaprijediti i postići bolje rezultate'', istaknuo je voditelj Službe za potpore inovacijama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Bruno Radojica.

''Ministarstvo se odazvalo ovom projektu jer smo svjesni da su u novoj poljoprivrednoj politici digitalizacija i inovacija jedan od ključeva poljoprivrede'', naglasio je ravnatelj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede Mladen Fruk, pobrojavši i investicije koje je Ministarstvo provelo u sklopu programa za pametnu poljoprivredu.
Projekt CROBOHUB++ su potom detaljnije predstavili i prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić, savjetnik na projektu te prof. dr. sc. Hrvoje Džapo, koordinator projekta.

“Europski digitalni inovacijski centar za jačanje hrvatske industrije i društva (EDIH CROBOHUB++) kroz svoje usluge usmjeren je na reindustrijalizaciju korištenjem ključnih digitalnih tehnologija za optimizaciju proizvodnih i radnih procesa čime se doprinosi povećanju konkurentnosti i profitabilnosti poduzeća. Pretpostavke za uspješnu provedbu EDIH-a su ispravna percepcija digitalne transformacije, spremnost na umrežavanje, izgradnja i jačanje međusobnog povjerenja te spremnost za akceleriranje procesa digitalne transformacije. Koristi od usluga koje će EDIH nuditi poduzećima i institucijama javne uprave su postupno unaprjeđenje digitalne zrelosti poduzeća i ustanova, izgradnja svijesti i spremnosti za investiranje u edukaciju radnika u poduzećima i ustanovama te spremnost za investiranje u tehnološko-razvojnu infrastrukturu, poručio je prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić.

Dvorana predstavljanje CROBOHUB

“EDIH predstavlja novu platformu za umrežavanje istraživačke zajednice i poduzetnika, s ciljem podizanja razine digitalne zrelosti i konkurentnosti našeg gospodarstva. Mnogi poduzetnici svjesni su da ih nedovoljna razina tehnološke zrelosti koči, ali nemaju resursa i znanja kako pokrenuti vlastitu digitalnu transformaciju. Usluge EDIH-a olakšat će onima kojima je digitalna transformacija potrebna pristup stručnjacima i infrastrukturi, a svaka usluga predstavlja jedan mali korak prema tom cilju. Novi modeli suradnje gospodarstva i istraživačke zajednice dat će osjetan poticaj rastu našeg gospodarstva. CROBOHUB++ tematski je fokusiran na reindustrijalizaciju i održivo korištenje prirodnih resursa, a znanja i iskustvo akumulirano kroz dugogodišnja istraživanja na institucijama kao što je FER stvorit će jak sinergijski efekt u razvoju gospodarstva utemeljenog na inovacijama, što je danas ujedno i pretpostavka globalne konkurentnosti'', izjavio je prof. dr. sc. Hrvoje Džapo.

Održana su i dva panela, u prvom, pod nazivom ''Digitalnom transformacijom do konkurentnosti'' sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Dario Bojanjac, prof. dr. sc. Hrvoje Džapo, Ivan Marić, Tomislav Čleković, izv. prof. dr. sc. Darija Lemić i prof. dr. sc. Slavko Vidović, a u drugom, pod nazivom "Inovacijski ekosustav EDIH-a i pomoć u pristupu izvorima financiranja", izv. prof. dr. sc. Leo Mršić, Matija Srbić, dr. sc. Josip Ćesić, dr. sc. Maja Brkljačić, Domagoj Topić te Mate Kovač.
Uz FER kao koordinatora, neprofitni konzorcij na projektu trajanja 36 mjeseci čini još šest partnera: Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT), Hrvatska gospodarska komora (HGK), Visoko učilište Algebra, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Sveučilišni računski centar (Srce) te InfoDom d.o.o.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next