Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Pet koraka do održive opskrbe podatkovnih centara Istaknuto

Pet koraka do održive opskrbe podatkovnih centara

Održivost postaje sve važnija, posebice na tržištu podatkovnih centara. Nedavna anketa istraživačke kuće 451 Research otkrila je kako 97% kupaca od pružatelja usluge kolokacije traži obvezu u pogledu održivosti.

Ovako promjenjiva dinamika kupaca, od vlasnika podatkovnih centara i provajdera kolokacije iziskuje da preispitaju kako upravljaju svojim lancima opskrbe kako bi smanjili ukupne emisije. Suradnja s dobavljačima, kako bi utvrdili i riješili svoj ugljični otisak, pomoći će u smanjenju njihovih emisija stakleničkih plinova zajedno s drugim ESG izazovima.

Međutim, prije no što se počnemo baviti emisijama u svom lancu opskrbe, prvo ih moramo razumjeti. GHP protokolom (protokol o stakleničkim plinovima) uspostavljaju se sveobuhvatni globalno standardizirani okviri za mjerenje i upravljanje emisijama privatnog i javnog sektora kao i lanaca opskrbe. Ti okviri pružaju i smjernice za kvantificiranje mjera za ublažavanje klimatskih promjena.
Za mnoge tvrtke većina njihovog ugljičnog otiska počiva u lancu opskrbe. CDP izvještava da su, na temelju podataka više od 8.000 tvrtki za 2020., emisije u lancu opskrbe u prosjeku 11 puta veće od operativnih emisija.

Prijelaz na održivi lanac opskrbe nije lako putovanje, ali to je nešto što je Schneider Electric uspješno ostvario - kompanija je, u posljednje tri godine, smanjila emisije ugljika u svom lancu opskrbe za više od 100.000 tona. Već s krajem 2020. godine, 80% njihovih operacija se pokreće kroz obnovljive izvore energije zahvaljujući vlastitim tehnologijama, a njihov odjel za lanac opskrbe trenutno je intenzivno fokusiran na postizanje cilja nulte neto stope ugljika (uključujući i dobavljače) do 2050. godine.

Put do održivih lanaca opskrbe

Postoji dovoljno prednosti - ekonomskih, socijalnih i ekoloških - da uvjeri bilo koju naprednu tvrtku da nastavi s održivim upravljanjem lancem opskrbe. No, mnoge tvrtke još uvijek razmišljaju kako započeti svoje putovanje. Schneider Electric nam donosi pet koraka prema održivosti kako biste usmjerili svoje napore.

Prvi korak: Utvrđivanje mjernih podataka o održivosti lanca opskrbe

Lideri u vašoj organizaciji za održivost, nabavu i upravljanje lancem opskrbe trebali bi se sastati kako bi se uključili u formalni proces planiranja oko održivosti lanca opskrbe. Prvi korak je odabir mjernih podataka o održivosti koji će biti temelj plana. Specifični mjerni podaci koje odaberete za praćenje trebali bi odražavati prioritete vaše tvrtke ili ustanove za održivost lanca opskrbe. Širok raspon mjernih podataka o održivosti primjenjuje se na proizvodnju i otpremu komponenti podatkovnog centra i konstrukcije podatkovnog centra. Mjerni podaci povezani s proizvedenim ugljikom važan su stup održivosti lanca opskrbe. Ipak, također možete razmotriti mjerne podatke povezane s rukovanjem otpadom, očuvanjem vode ili čak standardima rada u proizvodnji.

Korak 2: Utvrđivanje referentnih vrijednosti za trenutačnu izvedbu

Nakon što odlučite koje mjerne podatke želite pratiti, morat ćete istražiti i analizirati svoj trenutni lanac opskrbe kako biste utvrdili polazne vrijednosti za svoje postojeće operacije. Da biste izmjerili smanjenja utjelovljenog ugljika, potrošnje energije ili bilo koje druge mjerne podatke, morate znati svoju početnu točku. Ovaj postupak može zahtijevati stručne konzultante koji mogu izraditi točne procjene za ove brojke na temelju vašeg poslovanja ili možda izravnu suradnju s dobavljačima.

Treći korak: Postavljanje ciljeva i vremenskih crta

S utvrđenom polaznom točkom, sada možete postaviti određene ciljeve povezane sa svakim mjernim podatkom koji ste odabrali u prvom koraku. Svaki cilj treba biti specifičan i vremenski ograničen. Na primjer, možete se obvezati na smanjenje emisija iz Opsega 3 povezanih s vašim uzlaznim lancem opskrbe za 50 % do 2030. Ambicija vaših ciljeva trebala bi odražavati hitnost problema koji pokušavate riješiti, ali bi također trebala biti ostvariva. Ovo je vrijeme za rad na praktičnim strategijama koje namjeravate koristiti kako biste postigli svaki cilj.

Četvrti korak: Dokumentiranje politike održivosti lanca opskrbe

Nakon dovršetka, vaši mjerni podaci, ciljevi i strategije trebali bi biti dokumentirani kao postavljena Politika održivosti lanca opskrbe. Ova politika trebala bi jasno razjasniti obveze koje postavljate svakom od svojih dobavljača. Otkrijte koje radnje svaki od vaših dobavljača treba poduzeti ili koje ciljeve trebaju pogoditi kako bi podržali vaše ukupne ciljeve.

Korak 5: Angažirajte dobavljače

Opći cilj ovog procesa je uključiti svoje dobavljače i potaknuti ih da ozelene svoje poslovanje. Isplativije je ulagati u pomaganje svakom dobavljaču da ispuni zahtjeve koje ste postavili u koraku 4 nego tražiti alternativne dobavljače. Ovisno o potrebama vaših dobavljača, možete im pomoći da usporede svoje performanse na vašim mjernim podacima, obučiti ih o strategijama i taktikama za poboljšanje te im dati smjernice o praćenju i izvješćivanju o njihovom broju u budućnosti.

Sljedeći koraci u angažiranju dobavljača za smanjenje emisija

Dodatno istražite strategije partnerstva s dobavljačima u 5. poglavlju eVodiča izazova održivosti. Ovaj novi eVodič nudi praktične uvide kako bi pomogao vlasnicima podatkovnih centara i pružateljima kolokacije da surađuju s dobavljačima i isporučiteljima u naporima održivosti. Ipak, potrebno je širim objektivom pobliže razmotriti taktičke korake za suzbijanje emisija u lancu opskrbe. Potičemo vas da koristite ovaj resurs za usavršavanje vlastite strategije održivosti.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next