Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Deutsche Telekom ponovno podignuo očekivanja za 2022. godinu Istaknuto

Deutsche Telekom ponovno podignuo očekivanja za 2022. godinu

Deutsche Telekom podignuo je po drugi put procjenu prihoda za 2022. godinu i zaradom u drugom tromjesječju nadmašio očekivanja.

Zarada prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je na 9,9 milijardi eura, više od očekivanih 9,84 mlrd. eura. Prihodi od travnja do lipnja narasli su za 5,9 posto, na 28,2 mlrd. eura, što je bilo u skladu s prognozama.

Očekuje se kako će prilagođena EBITDA AL za 2022. godinu iznositi oko 37 mlrd. eura, nešto više od dosad najavljivanih 36,6 mlrd. eura. Dobri rezultati pripisani su odličnom poslovanju u Sjedinjenim Državama i rastu u Europi.

Porast broja korisnika u SAD-u

Nastojeći smanjiti dug od blizu 136 mlrd. eura, DT je prodao većinski udio u tvrtci GD Towers, koja se bavi infrastrukturom za antene i druge uređaje.

Vrijednost te tvrtke procijenjena na 17,5 mlrd. eura. Prošlu su godinu završili 1,1 mlrd. eura prihoda i 640 milijuna eura zarade prije kamata, poreza i deprecijacije. Većinski udio preuzet će konzorcij kojeg čine kanadska tvrtka za upravljanje imovinom Brookfield i američka investicijska tvrtka DigitalBridge, dok će ostalo zadržati DT.

Osim za smanjenje duga, moguće je kako će dio sredstava od prodaje biti iskorišten za otkup vlastitih dionica i nastavak ulaganja u infrastrukturu.

U DT-u također nastoje preuzeti izravnu kontrolu nad svojim američkim ogrankom, tvrtkom T-Mobile. Od japanskog SoftBanka kupili su dionice te tvrtke vrijedne 2,4 mlrd. američkih dolara, što je njihov udio podiglo na 48,4 posto.

T-Mobile donosi tri petine prihoda grupaciji DT. Počeli su bilježiti porast broja korisnika nakon spajanja sa američkim telekomom Sprint i uvođenjem podrške za mreže 5G.

Tijekom proteklog kvartala dodali su 1,7 milijuna pretplatnika, čime su dosegnuli broj od ukupno 110 milijuna korisnika. DT ima 54,6 milijuna korisnika mobitela u Njemačkoj i 45,6 milijuna u ostatku Europe, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next