Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Američki političar traži uklanjanje TikToka iz trgovina aplikacijama Istaknuto

Američki političar traži uklanjanje TikToka iz trgovina aplikacijama

Povjerenik regulatorne agencije Federal Communications Commision (FCC) Brendan Carr zatražio je od Applea i Googlea uklanjanje aplikacije TikTok iz trgovina App Store i Google Play.

U pismu upućenom prvim ljudima Applea i Alphabeta Timu Cooku i Sundaru Pichaiju kao razlog je naveo zabrinutost zbog sigurnosti i privatnosti podataka.

TikTok je opisao kao vuka u janjećoj koži, sofisticirani alat za nadzor koji prikuplja ogromne količine osobnih i osjetljivih podataka. Upozorio je također na niz dokaza kako se ne pridržava pravila koja vrijede za App Store i Play.

Očitovanje do 8. srpnja

Između ostalog, pozvao se na pisanje medija prema kojima su kineski inženjeri imali pristup američkim podacima između rujna 2021. i siječnja 2022. godine.

Istog dana kad se pojavio taj članak TikTok je objavio kako će preusmjeriti sav podatkovni promet vezan uz korisnike SAD-a na servis Oracle Cloud Infrastructure, a pohranjene podatke s vlastitih podatkovnih centara u SAD-u i Singapuru na Oracleovu infrastrukturu u računalnom oblaku u SAD-u.

Ako se u Appleu i Alphabetu odluče oglušiti na njegov zahtjev, Carr je zatražio da se o tome javno očituju do petka, 8. srpnja.

U tom očitovanju trebaju navesti zašto smatraju zašto omogućavanje "potajnog pristupa privatnim i osjetljivim podacima korisnika u Sjedinjenim Državama osobama koje su u Pekingu, skupa sa zavaravajućim predstavljanjem i ponašanjem TikToka, nije u suprotnosti s politikama te dvije trgovine aplikacijama".

Iznimno popularna aplikacija u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance pod povećalom je američkih regulatora od vremena dok je na vlasti bio predsjednik Donald Trump.

Carr je jedan od povjerenika u FCC-u iz redova Republikanske stranke. Imenovan je na tu poziciju 2018. godine, s mandatom od pet godina. U isto je vrijeme bio produljen mandat sadašnjoj šefici FCC-a Jessici Rosenworcel, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next