Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Serveri i konzole donijeli su AMD-u velik rast prihoda Istaknuto

Serveri i konzole donijeli su AMD-u velik rast prihoda

U prvom tromjesječju 2022. godine AMD je nadmašio očekivanja analitičara vezana uz prihode i zaradu po dionici.

Proizvođač čipova ostvario je 5,89 milijardi američkih dolara prihoda (prognoziralo se 5,52 mlrd. USD), što je za 71 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Zarada po dionici ostvarila je još bolji rezultat. Narasla je na 1,13 USD (naspram očekivanih 0,91 USD) i bila 117 posto veća nego u prvom kvartalu 2021.

U AMD-u su najavili kako očekuju 6,5 mlrd. USD prihoda do kraja ovog kvartala, što je također nadmašilo očekivanih 6,38 mlrd. USD. Vrijednost dionice AMD-a porasla je do osam posto u trgovanju nakon objave poslovnih rezultata te tvrtke.

Pomogla je i akvizicija Xilinxa

Odličnim poslovanjem naročito se istaknuo odjel koji se bavi proizvodnjom naprednih procesora za web poslužitelje, koji je uspio preoteti dio tržišnog udjela Intelu.

Dio analitičara upozoravao je kako bi potražnja za osobnim računalima mogla početi padati, nakon što je tijekom zadnje dvije godine eksplodirala zbog toga što su ljudi tražili uređaje za rad i školovanje od kuće. Kraj pandemijskog booma možda se doista i nazire, ali to se ne može zaključiti po rezultatima AMD-ovog poslovanja.

Glavna izvršna direktorica AMD-a Lisa Su najavila je kako će fokus tvrtke i dalje biti na skupljim uređajima za igranje i poslovne namjene te kako očekuje nastavak rasta tržišnog udjela. Rekla je kako je AMD povećavao udio u tržištu čipova za osobna računala tijekom zadnjih osam kvartala, piše CNBC.

Njihova prodaja, prikazana skupa s grafičkim procesorima, rasla je za 33 posto na godišnjoj bazi i za osam posto u odnosu na prethodno tromjesječje. Porasla je i prosječna cijena procesora iz serije Ryzen.

Prodaja procesora za web poslužitelje u računalnom oblaku porasla je za 88 posto, na 2,5 mlrd. USD, čemu je svoj doprinos dala i prodaja Sonyjevih igraćih konzola Playstation 5, ali i Microsoftovih Xbox One te Valveovog Steam Decka.

Tijekom veljače AMD je dovršio preuzimanje Xilinxa za 35 mlrd. USD. Bez akvizicije prihodi bi porasli 55 posto na godišnjoj razini, na 5,3 mlrd. USD.

Također su kupili vlastite dionice vrijedne 1,9, mlrd. USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next