Biz Tech web portal powered by vidi logo2

AMD preuzeo Xilinx, slijedi bitka za podatkovne centre Istaknuto

AMD preuzeo Xilinx, slijedi bitka za podatkovne centre

Advanced Micro Devices (AMD) dovršio je preuzimanje tvrtke Xilinx, vrijedno rekordnih 50 milijardi američkih dolara.

Do zaključenja transakcije došlo je nakon što je Nvidia, pod pritiskom regulatora, odustala od kupnje britanskog proizvođača čipova Arma od japanskog SoftBanka. AMD je objavio kako je ishodio sva potrebna odobrenja za akviziciju.

Okršaj oko podatkovnih centara

U Xilinxu proizvode sustave na čipu i programabilne procesore za koje u AMD-u tvrde kako su komplementarni njihovoj ponudi. Namjeravaju ih iskoristiti kako bi pojačali prisutnost na ključnim tržištima poput komunikacijskih uređaja koji se temelje na tehnologiji 5G te automobilskoj, zrakoplovnoj, obrambenoj i drugim industrijama.

No, najveća borba će vjerojatno biti oko podatkovnih centara gdje namjeravaju potisnuti, s kojim su dosad ponajviše odmjeravali snage na tržištu osobnih računala, s promjenjivim uspjehom.

U AMD-u se također nadaju kako će im donijeti povećanje bruto operativne marže i zarade po dionici tijekom prve godine, kao i pomoći u održavanju godišnje stope rasta na razini većoj od 20 posto tijekom nekoliko narednih godina, piše Yahoo.

Tijekom 2021. godine u AMD-u su zabilježili su rast prihoda od 31 posto i bruto profitne marže od 51 posto.

Akvizicija Xilinxa najavljena je u listopadu 2020. godine. Prve procjene govorile su kako bi mogla vrijediti 35 mlrd. USD, ali je rast vrijednosti AMD-ove dionice u među vremenu taj iznos podignuo na blizu 50 mlrd. USD.

Nakon preuzimanja AMD će brojati više od 15 tisuća inženjera. Proizvodnju su još ranije uglavnom prepustili tajvanskoj tvrtki TSMC, piše Reuters.

Prve zajedničke proizvode možemo očekivati već tijekom iduće godine. Nakon što su kupili ATI Technologies trebalo im je pet godina prije no što su ponudili prve procesore s tehnologijom te tvrtke.

To upućuje na zaključak kako su suradnju počeli i prije no što su regulatorne agencije dale zeleno svjetlo za preuzimanje, piše Tom's Hardware.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next