Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Samsung u SAD-u gradi tvornicu čipova vrijednu 17 mlrd. USD Istaknuto

Samsung u SAD-u gradi tvornicu čipova vrijednu 17 mlrd. USD

Samsung će u američkoj saveznoj državi Teksas izgraditi tvornicu čipova vrijednu 17 milijardi američkih dolara.

Tvornica će se nalaziti u okrugu Williamson u blizini grada Taylora, čija je vlast ponudila najbolji paket poticaja. Proizvodit će napredne logičke čipove koji pogone mobilne uređaje i autonomna vozila.

Bit će to druga Samsungova tvornica poluvodiča u Teksasu. Prva se nalazi u gradu Austinu. Osim Teksasa, u užem su izboru bile lokacije u Arizoni i New Yorku.

Nova će tvornica stvoriti 1.800 radnih mjesta, ali tek krajem 2024. godine, kada bi proizvodnja mogla početi, piše Wall Street Journal.

Utrka za globalnu premoć

Samsung se time pridružio suparnicima TSMC-u i Intelu u utrci za proširenje proizvodnje u Sjedinjenim Državama, u sklopu strateškog pozicioniranja u globalnom okršaju s Kinom, i tijekom također globalne nestađice poluvodiča, piše Reuters.

Intel je, podsjetimo, najavio gradnju nove tvornice u Arizoni, na što namjerava potrošiti poveći dio od 20 mlrd. USD, koliko je ove godine izdvojio za kapitalna ulaganja.

Gradnja TSMC-ove tvornice u toj američkoj saveznoj državi počela je još u lipnju ove godine. No, tajvanska tvrtka također će gradi tipogone i u Japanu (u suradnji sa Sonyjem), gdje će novu tvornicu podići i američki proizvođač čipova Micron.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena obećala je milijarde dolara poticaj iz savezne blagajne kako bi potaknula proizvodnju čipova te trateću industriju istraživanja i razvoja, ne bi li dobili kompetitivnu prednost u odnosu na Kinu i smanjili nestašicu.

Samsung je najveći proizvođač čipova na svijetu, gledano po prihodima. Najavili su kako tijekom naredne tri godine planiraju uložiti više od 205 mlrd. USD, pri čemu će proizvodnja procesora biti prioritet. TSMC i Intel također planiraju u tu svrhu izdvojiti po sto mlrd. USD svaki, s time kako je TMSC to učiniti u iduće tri, a Intel u narednih deset godina.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next