Biz Tech web portal powered by vidi logo2

I Micron gradi novu tvornicu čipova u Japanu Istaknuto

I Micron gradi novu tvornicu čipova u Japanu

Američki proizvođač memorijskih čipova Micron technology namjerava podići novu tvornicu u sklopu svog proizvodnog pogona u Hirošimi u Japanu.

Vrijednost nove tvornice je nešto manje od sedam milijardi američkih dolara. Od 2024. godine proizvodit će DRAM čipove ponajprije namijenjene podatkovnim centrima. Stvorit će između dvije i tri tisuće radnih mjesta, što uključuje i poslovne partnere.

Micron je također najavio kako će tijekom narednih deset godina uložiti više od 150 mlrd. USD u kapitalne investicije te istraživanje i razvoj. Tijekom ove fiskalne godine potrošit će 12 mlrd. USD na kapitalnu potrošnju, što je više od njihovih prosječnih iznosa dosad. Na istraživanje i razvoj bit će utrošeno oko tri mlrd. USD, piše Wall Street Journal. Dio tog novca bit će potrošen na gradnju novih proizvodnih kapaciteta i proširivanje postojećih.

Globalno proširivanje proizvodnih kapaciteta

Epidemiološke mjere uvedene radi suzbijanja širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 dovele su do povećane potražnje za elektroničkim uređajima i do problema u funkcioniranju lanaca opskrbe. Zbog toga proizvođači automobila, pametnih telefona i potrošačke elektronike općenito već neko vrijeme imaju problema s globalnom nestašicom čipova. Procjene govore kako kriza neće biti okončana do kraja iduće godine.

Japan želi privući proizvođače čipova kako bi tvrtke iz te države imale redovnu i stalnu opskrbu poluvodičima i ostale kompetitivne, piše Reuters. Ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije te dalekoistočne države objavilo je kako rast industrije poluvodiča smatra projektom od nacionalne važnosti, piše Bloomberg.

Tajvanski proizvođač TSMC najavio je nedavno kako će također izgraditi novu tvornicu čipova u Japanu, dijelom uz financijsku potporu japanske vlade. Intel je u rujnu najavio kako će potrošiti oko 95 mlrd. USD na proširivanje proizvodnje u Europi, a ranije ove godine kako planira pojačati proizvodnju i u Sjedinjenim Državama. Samsung i GlobalFoundries također su najavili kako pripremaju sliče kapitalne investicije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next