Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nijemci su dobili prvi potpuno automatizirani gradski vlak Istaknuto

Nijemci su dobili prvi potpuno automatizirani gradski vlak

Njemački željeznički prijevoznik Deutsche Bahn i grupacija Siemens predstavili su u Hamburgu prvi svjetski potpuno automatizirani vlak.

Očekuje se kako će vlak bez vozača Digital S-Bahn Hamburg biti točniji i energetski učinkovitiji nego tradicionalni vlakovi. Ukupno četiri autonomna vlaka bit će uvedena u mrežu S-Bahn i početi s prijevozom putnika od prosinca ove godine na postojećoj željezničkoj infrastrukturi.

U gradovima poput Pariza u metrou već operiraju vlakovi bez vozača, dok se u zračnim lukama na terminalima često koriste automatizirane monoželjeznice. Ali, i jedni i drugi koriste zasebne tračnice. Novi njemački vlak dijelit će željezničku mrežu s tradicionalnim vlakovima. Koristi dva sustava za upravljanje koje je moguće prilagoditi postojećim vlakovima i tračnicama, piše Deutsche Welle.

Do 30 posto više putnika

Projekt je dio modernizacije sustava gradske željeznice u Hamburgu, vrijedne 60 milijuna eura. Riječ je o zajedničkom ulaganju Deutsche Bahna, Siemensa i grada Hamburga, koji su u projekt uložili jednake iznose.

Glavni izvršni direktor Siemensa Roland Busch procijenio je kako bi automatizirani vlakovi mogli prevesti do 30 posto više putnika, značajno češće kretati i dolaziti na vrijeme, polaziti u kraćim intervalima i uštedjeti više od 30 posto energije, piše Techxplore.

Iako su ovi vlakovi potpuno automatizirani i digitalno upravljani, u njima je ipak vozač kako bi nadgledao ukrcaj i iskrcaj putnika, kao i prijelaz na dijelove željezničke mreže koji još nisu potpuno prilagođeni novim tehnologijama.

U Deutsche Bahnu planiraju proširiti korištenje automatiziranih vlakova na cijeli Hamburg. Do 2030. godine trebali bi se naći na njihovim brojnim lokalnim, regionalnim i nacionalnim željezničkim linijama. Busch je uvjeren kako Hamburg može poslužiti kao ogledni primjer za Njemačku, Europu i cijeli svijet.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next