Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Airbnb poslovao odlično, ali čeka ga neizvjesnost do kraja godine Istaknuto

Airbnb poslovao odlično, ali čeka ga neizvjesnost do kraja godine

Iako su tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesječja zabilježili dobre poslovne rezultate, dionice tvrtke Airbnb pale su za četiri posto zbog straha od ponovnog širenja koronavirusa.

Airbnb je prihodima uspio nadmašiti očekivanja analitičara s Wall Streeta - ostvarili su 1,34 milijarde američkih dolara naspram prognoziranih 1,26 mlrd USD. To je blizu trostruko više u odnosu na drugi kvartal 2020. godine.

Prijavili su 83,1 milijun noćenja i iskustava (očekivalo se 79,2 milijuna), što je za 29 posto više nego u prethodnom kvartalu i čak za 197 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je turistička industrija doživjela kolaps zbog pandemije koronavirusa.

Puno se očekuje od cijepljenja

Troškovi za drugo tromjesječje bili su veći za 175 posto nego prije godinu dana i dosegli su 315 milijuna USD. Tome su, kažu u Airbnb-u, najviše doprinjeli marketinški troškovi, na što su bili upozorili još u veljači ove godine, piše CNBC. Bruto vrijednost bukiranja (što je način kako Airbnb prati zaradu domaćina, naknade za čišćenje i druge usluge te poreze) dosegli su 13,4 mlrd. USD, 320 posto više nego lani, ali i više od očekivanih 11,56 mlrd. USD.

U pismu dioničarima upozorili su kako očekuju pogoršanje okolnosti u kojima posluju zbog širenja delta soja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. To bi se najviše terbalo odraziti na učestalost bukiranja smještaja, kao i koliko unaprijed gosti to čine.
Iako bi treće tromjesječje trebalo donijeti rekordni prihod, ipak očekuju manje noćenja i iskustava nego što ih je bilo tijekom drugog i trećeg tromjesječja 2019. godine.

Suzbijanje novih sojeva koronavirusa i viši stupanj procjepljenosti stanovništva imat će najveći učinak na poslovanje Airbnb-a tijekom zadnjeg ovogodišnjeg kvartala. Kako su obje varijable trenutno dosta neizvjesne, teško je precizno prognozirati kakve bi poslovne rezultate ta tvrtka mogla ostvariti u tom razdoblju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next