Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft pojasnio politiku privatnosti Windowsa 10

Microsoft pojasnio politiku privatnosti Windowsa 10

Iako je Windows 10 za računala izašao krajem srpnja ove godine, korisnici su izrazili veliku zabrinutost o tome kako operativni sustav prikuplja, sprema i dijeli njihove podatke. Za pitanja privatnosti i sigurnosti Windowsa 10, kompanija do sad nije imala nikakav odgovor - sve do danas.


Izvršni potpredsjednik operativnih sustava Terry Myerson na Windowsovom blogu detaljno je otkrio kako sustav koristi osobne podatke i smirio korisnike. Objašnjava kako je sustav temeljen na dva osnovna principa privatnosti. U prvom principu sustav prikuplja informacije kako bi što bolje funkcionirao za svakog korisnika. Drugi princip se odnosi na to da korisnici imaju kontrolu nad prikupljenim informacijama. Također, podaci su enkriptirani prije nego što su poslani na Microsoftove servere.

Kompanija tako skuplja tip i ID anonimnog uređaja i podatke o padu aplikacije, kako bi poboljšali pouzdanost aplikacije u budućnosti. U te podatke ne ulaze korisnički sadržaji i datoteke. Myerson navodi primjer kako je iskorištena ovakva
informacija prošli mjesec, kad su prikupljeni podatci pokazali da se određena verzija grafičkih drivera ruši na Windows 10. Potom su kontaktirali kompaniju koja radi na driverima i u suradnji s njima napravili zakrpu i stavili je u Windows Insider. Brzina reakcije na pad drivera je bila promptna, tako da nije prošlo ni 48 sati od problema do rješenja.

Najavio je kako će krajem ove godine izaći nova opcija, koja će omogućiti poduzetnicima da isključe prikupljanje kolekcije podataka (iako ne preporučuju njeno isključenje). Što se tiče personaliziranih podataka, sustav naglašava bitnost prilagođenog korisničkog iskustva. Navode se tako primjeri, gdje sustav zna korisnikov najdraži sportski tim i šalje korisniku nove informacije vezano za tim ili po često korištenim riječima korisnika otvara funckiju auto-complete, čime štedi vrijeme pisanja. Količina informacija koje se prikupljaju ovisi o korisniku, koji putem Settings opcije može promijeniti izbor. Blog navodi kako Microsoft ne skenira korisnikovu osobnu komunikaciju, uključujući i elektroničku poštu, ili datoteke, kako bi prikazao ciljane reklame. Ovakva odluka tiče se samog sustava ali i svih Microsoftovih programa.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next