Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hrvatski projekt e-Škole u finalu natjecanja Europske komisije RegioStars Istaknuto

Hrvatski projekt e-Škole u finalu natjecanja Europske komisije RegioStars

CARNET-ov pilot-projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ jedan je od pet finalista koji konkuriraju za RegioStars nagradu koju Europska komisija svake godine dodjeljuje projektima financiranima iz sredstava Europske unije koji pokazuju izvrsnost i nove pristupe u području regionalnog razvoja, a usredotočeni su na područja koja su ključna za budućnost regionalne politike EU-a.

O pobjedniku RegioStars natjecanja odlučit će glasovi građana na europskoj razini, stoga pozivamo sve koji prepoznaju važnost nacionalnog projekta e-Škole da do 15. rujna glasaju na adresi https://regiostarsawards.eu/.

Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je kako su ove godine zaprimili najveći broj prijava ikad te dodala: „To pokazuje rastuću vrijednost ovoga natjecanja koje najbolje prakse EU kohezijske politike stavlja u središte pozornosti i nagrađuje predane korisnike projekta za njihovu izvrsnu implementaciju EU sredstava."

Pilot projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ provodio se od 2015. do kraja kolovoza 2018. godine, a njegov glavni rezultat je povećanje razine digitalne zrelosti 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola. U digitalno zrelim školama nastavnici koriste tehnologiju kako bi unaprijedili nastavu, razvijaju vlastite digitalne sadržaje te pružaju podršku samostalnom učenju i razvoju kritičkih vještina kod učenika koji su u središtu nastavnog procesa.

Učenici tako aktivno sudjeluju u nastavi s povećanom motivacijom za učenje i nastavak školovanja te samim time postaju i konkurentniji na tržištu rada. Upravljanje e-Školama je učinkovito i transparentno, a komunikacija i razmjena e-dokumenata između škole, njenih dionika i osnivača znatno jednostavnija.

Na temelju iskustava i rezultata pilot-projekta CARNET je u rujnu 2018. godine krenuo s provedbom druge faze programa „e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)” u vrijednosti od 1,3 milijarde kuna. Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja do 31. prosinca 2022. godine digitalno će se transformirati nastavni i poslovni procesi u svim školama u Republici Hrvatskoj financiranima iz državnoga proračuna.

„Kontinuirano kroz niz aktivnosti i projekata radimo na digitalnoj transformaciji hrvatskog obrazovnog sustava, a naš program e-Škole primjer je cjelovitog i sveobuhvatnog projekta u kojemu se uz uvođenje tehnologije i infrastrukture u škole pružaju i sadržaji te sustavna podrška i edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika. Ponosni smo što je kvalitetu projekta e-Škole prepoznala i Europska komisija koja nas je uvrstila među finaliste RegioStars natjecanja. Ovo je potvrda da idemo u pravom smjeru i motivacija cijelom CARNET-u i našim partnerima za daljnju provedbu druge faze programa e-Škole kojom ćemo obuhvatiti sve škole u Hrvatskoj.“, izjavila je Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja CARNET-a i voditeljica projekta e-Škole.

Svečana dodjela nagrada održat će se u listopadu 2020. u Bruxellesu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next