Biz Tech web portal powered by vidi logo2

VIDI e-novation: Sanjaj i ostvari Istaknuto

VIDI e-novation: Sanjaj i ostvari

Natječaj VIDI e-novation se zbog velikog interesa javnosti vraća nakon 8 godina na velika vrata i to uz rekordnih 50 prijava. 

U zagrebačkom hotelu Esplanade, 5. prosinca ove godine održat će se gala svečanost dodjela nagrada za najbolje tehnološke inovacije VIDI e-novation (powered by Institut Ruđer Bošković) pod motom Sanjaj i ostvari.

Iako je od prošlog izdanja VIDI e-novation natječaja proteklo (pre)dugih osam godina, zbog velikog interesa javnosti i uz inicijativu Mate Rimca ponovno je pokrenut, a da je ideja o povratku ovog legendarnog projekta koji je prepoznao mnoge visoko tehnološke inovacije koje su danas uspješne tvrtke bila pun pogodak, svjedoči podatak kako je u razmjerno kratkom roku pristiglo ukupno 50 prijava - više nego ikad dosad! – usprkos tomu što ovaj natječaj nema novčanu nagradu već samo priznanje za izvrsnost u inovaciji.

Natječaj VIDI e-novation osmišljen je prije 14 godina kako bi potaknuo pojedince, tvrtke i akademsku zajednicu na prijavljivanje visoko-tehnoloških proizvoda u formi dokaza koncepta ili potpuno zreloj fazi. Pokrenut u izdavačkoj tvrtki Vidi, poznatoj po istoimenom časopisu, njegovim tehnološkim web portalima i drugim natječajima kao što je 50UP!

Kako bi zadovoljio kriterije natječaja, proizvod koji se natječe za priznanje visoko tehnološke inovativnosti ne mora nužno biti komercijalan, ali mora moći poboljšati kvalitetu života i rada ljudi, kao i životnog okoliša u cjelini.

Natječajem se želi potaknuti inovativna otkrića i pomoći u stvaranju pozitivne razvojno-izvozne klime u segmentu visokih tehnologija kako bi taj industrijski sektor lakše postao jednim od oslonaca hrvatskog gospodarstva i društva.

Cilj je također omogućiti vrhunskim hrvatskim visoko-tehnološkim projektima da postanu prepoznatljivi kako bi ostvarili veći kredibilitet i lakši pristup izvorima financiranja. Od prve godine u ostvarenju ovog cilja pridružile su se istaknute hrvatske znanstvene institucije poput Instituta Ruđer Bošković i brojnih domaćih najuspješnijih tehnoloških tvrtki.

Nagrade koja će biti dodijeljene nose naziv Teslino jaje prema napravi za demonstraciju djelovanja okretnog magnetnog polja koju je osmislio i izradio slavni izumitelj Nikola Tesla, a među dosadašnjim dobitnicima najpoznatije su tvrtke Rimac Automobili, Nanobit, SalePod, ShoutEm, Bytelab, Ericsson Nikola Tesla.

Natječaj za nagradu VIDI e-novation 2019 zaključen je 31. listopada ove godine. „Iznenadio nas je nevjerojatan interes za VIDI e-novation. U svega desetak dana pristiglo je čak 50 vrlo solidnih tehnoloških projekata za evaluaciju“, istaknuo je Tomislav Kotnik, glavni urednik časopisa Vidi, idejni začetnik i direktor natječaja VIDI e-novation.

Zaprimljene prijave prošle su kroz strogo sito i rešeto žirija sastavljenog od inženjera, znanstvenika, istraživača i poduzetnika bivših dobitnika nagrada s bogatim poslovnim, znanstvenim i životnim iskustvom.

„Riječ je o vrlo zrelim projektima i inovacijama koje imaju sve elemente za tržišni uspjeh“, ocijenio je Tomislav Šmuc sa Instituta Ruđer Bošković. „Finalisti su ponudili iznimno zanimljive i korisne projekte, s potencijalno velikim utjecajem na društvo“, dodao je Robert Likić sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu..

Osim dodjela nagrada za inovacije, događaj će početi keynoteom Mate Rimca jednog od prvog dobitnika VIDI e-novationa, ali i drugih poznatih hrvatskih inovatora te panel rasprave na temu inovacija, a biti će predstavljen i najnoviji proizvod izdavačke kuće VIDI pod nazivom VIDI X.

Sve informacije i agenda događanja biti će objavljeni na službenoj stranici VIDI e-novation natječaja (www.e-novation.info).

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next