Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Spencer Hunt: AR i VR postaju naša svakodnevica Istaknuto

Spencer Hunt: AR i VR postaju naša svakodnevica

„Audiovizualni mediji će za deset godina biti potpuno novo i drugačije iskustvo, vjerojatno danas nismo niti svjesni promjena koje će uvelike oblikovati našu svakodnevicu“, kazao je Spencer Hunt, kalifornijski kreativac u izradi video igara i filmova koji budućnost vidi u povećanju interaktivnosti u istima.

Zagreb Film festival je Hunta ugostio na predavanju „AR/VR: U potrazi za pričama budućnosti“ kako bi kroz svoje iskustvo u izradi video igara te radivši u holivudskim blockbuster projektima prenio na zainteresiranu publiku. Dosad je radio u Skydance Media u sklopu Paramount studija, a znanje o proširenoj i virtualnoj stvarnosti brusio je na projektima poput Interstellar VR-a, Archangel VR-a, Interstellar Adventurea i drugih. I dalje se bavi razvojem VR igara za PC, Xbox i PlayStation. 

ss 0845f79f90a6bb3f3d84af3599ed84a939621fec.1920x1080

„Priča je uz interaktivnost u modernim igrama najbitniji segment, a ukoliko nemate zanimljivu priču, vrlo vjerojatno neće dobro proći kod konzumenata. Interaktivnost dodatno veže ljude za pojedinu igru jer ste upravo vi oni koji oblikuju priču“, kazao je Hunt dodavši kako igre danas mnogo više zaokupljuju ljude za razliku od filma. Tu je mislio na veliku razliku u vremenu utrošenom na gledanje filma i igranje neke interaktivne igre.

Svi smo u nekom životnom razdoblju bili opčinjeni superherojima i njihovim supermoćima. Upravo to je Huntu bila okosnica na temu samog AR-a i VR-a. „Ne samo da prije deset godina nismo imali pojma da ćemo u džepu nositi toliko sposobne pametne telefone, već smo ušli u doba virtualne stvarnosti koja će za 10 godina biti ono što su pametni telefoni bili nama prije 20 godina“, dodao je.

Virtualne naočale s displejom poput Google Glassa postat će neizostavni modni i tehnološki dodatak, a kamera će uvijek gledati ono što ti gledaš. Naravno, to ima i negativne strane što su uvidjeli neki od posjetitelja postavivši naknadna pitanja o privatnosti i zaštiti privatnosti. „Osobno ne 'lajkam' stranice na Facebooku kako bih što manje bio praćen. Vrlo sam oprezan oko segmenta društvenih mreža jer, i sami znate, dolazi do raznoraznih problema, od gubitaka privatnosti pa čak do gubitka identiteta“, kazao je Hunt.

Publika se složila s Huntom kod upitne budućnosti privatnosti pri korištenju takve tehnologije, a problem je najviše u tome što će se moći znati vaša lokacija pa sve do mogućih videozapisa svega što ste naočalama gledali kroz dan. „Tim saznanjem dolazimo do sasvim drugačijeg načina dolaska do nečije privatnosti“, dodao je.

Kako budućnost AR i VR tehnologija i svega što nose za nas ne bi bile obavijene u crnilo i negativna predviđanja, VR igre su u konstantnom porastu proizvodnje, a AR se također sve više može naći u upotrebi svakodnevnih korisnika. Primjerice, AR naslov poput Pokemon GO-a igrali su milijuni ljudi diljem svijeta, a rijetko tko je gledao na igru kao prvi masovni AR naslov. Također, neki restorani nude AR iskustvo kako bi vidjeli jelo koje ste naručili na tanjuru prije nego ga fizički dobijete.

„VR igre su danas podijeljene na blockbustere i independent naslove. Blockbustere odlikuju rasprostranjenost, dostupnost i kvaliteta priče, dok indie igre odlikuju stil i kvalitetna priča“, kazao je Hunt dodavši kako igre poput Insidea, Edith Finch ili Firewatcha daju odličnu priču i kvalitetnu igrivost koja će samo postati bolja i realnija u budućnosti, a 'indie' naslovi će biti sve dostupniji.

„Naš je posao kao kreativcima polako pripremati ljude na tehnologiju koja nas čeka. Niti VR niti AR još nisu općeprihvaćeni i standardizirani načini zabave i edukacije, a kroz nekoliko godina bismo mogli biti okruženi s obje što će nam uvelike olakšati život", zaključio je Hunt.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next