Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Borba protiv karcinoma uz najmoderniju medicinsku tehnologiju Istaknuto

Borba protiv karcinoma uz najmoderniju medicinsku tehnologiju

Krajem ove godine u Svetoj Nedelji nadomak Zagreba svoja vrata otvara poliklinika za dijagnostiku i liječenje karcinoma pomoću radioterapije Radiochirurgia Zagreb. To je prva poliklinika u regiji koja će u ponudi imati neke od najsuvremenijih metoda u dijagnosticiranju i liječenju karcinoma.

Radiokirurgija je posebna po tome što se liječenje obavlja snopom visoko preciznih i posebno usmjerenih i doziranih zraka koje uništavaju sam karcinom bez rezanja i bez krvi, uz minimalno oštećenje okolnog tkiva. Sam tretman ne traje dugo, a pacijent odmah poslije može kući.

"Riječ je o metodi koja predstavlja značajan pomak u liječenju karcinoma, a posebno je korisna kod onih uz osjetljiva područja koja klasičnim kirurškim metodama ne bi bilo moguće operirati. Također, u svijetu se sve više koristi i za operacije koje su se do sada obavljale klasičnom kirurgijom", rekao je Prof. Dragan Schwarz, ravnatelj buduće poliklinike Radiochirurgia Zagreb.

Klinika će se služiti sustavom Edge, koji omogućuje provođenje najsuvremenijih oblika radioterapije i radiokirurgije, a razvila ga je američka tvrtka Varian.

edge3 940x500

"Varian je tehnološki lider u radioterapijskim i radiokirurškim sustavima, a Edge je naš najnapredniji uređaj. Uvjereni smo da će ovaj sustav značajno poboljšati liječenje karcinoma u Hrvatskoj i u cijeloj regiji", izjavio je predsjednik Variana za Europu, Bliski Istok, Afriku i Indiju Jean Luc Devleeschauwer.

Dijagnostika će se u klinici obavljati na najsuvremenijem uređaju za magnetsku rezonancu jačine 3 Tesla MAGNETOM Skyra Pro RT, na CT uređaju niske doze zračenja s 384 rekonstruirana sloja SOMATOM Definition Edge te ultrazvukom najnovije generacije ACUSON S3000. Sva tri uređaja razvila je tvrtka Siemens Healthineers.

Ovakva oprema omogućava vrlo složene pretrage poput virtualne kolonoskopije, kao i najsuvremenije dijagnostičke postupke poput tzv. 3D topografije u kojoj se koriste sva tri uređaja zajedno kako bi se dobio što precizniji nalaz.

Uz pomoć navedenih uređaja, Radiochirurgia Zagreb nudit će i usluge "screeninga", odnosno preventivnih pregleda radi otkrivanja eventualnih karcinoma u ranoj fazi. Uz radioterapiju i radiokirurgiju, nudit će se i kemoterapija, kao i liječenje metastatskih bolesti.

"Želimo biti integralan dio hrvatskog zdravstvenog sustava, stoga vjerujem da ćemo sklopiti odgovarajuće sporazume s državnim i privatnim osiguranjima kako bi naše usluge bile dostupne što širem krugu pacijenata u Hrvatskoj, ali i u susjednim državama.", istaknuo je Schwarz dodavši da se samo u Hrvatskoj godišnje dijagnosticira oko 25 tisuća oboljelih od karcinoma, a smrtnost premašuje 13 tisuća i da situacija nije ništa bolja niti u susjednim zemljama: "želja nam je da ovim projektom smanjimo te crne statistike.", rekao je Schwarz pojašnjavajući motiv za pokretanje ovog projekta.

Početak rada poliklinike tempiran je do konca ove godine, a ukupna vrijednost investicije premašuje 10 milijuna eura, uz financiranje HBOR-a i UniCredit Leasinga te uz jamstva HAMAG-BICRO.

Više informacija možete naći na stranicama https://radiochirurgiazagreb.com/

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next