Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hrvati uputili Googleu tisuće zahtjeva za brisanje iz njegove tražilice Istaknuto

Ilustracija, izvor: Flickr Ilustracija, izvor: Flickr

"Pravo na zaborav" koje je Europski sud pravde donio u svibnju 2014. propisuje da Google nakon podnešenog zahtjeva korisnika mora razmotriti i eventualno iz svojih tražilica ukloniti rezultate o toj osobi koji više nisu istiniti ili relevantni. Otkad je odluka donešena, Google je zaprimio 348.085 zahtjeva gdje osobe traže pravo da ih najveća tražilica na svijetu "zaboravi". Hrvati su Googleu ukupno uputili 3643 zahtjeva za zaborav, od čega će se obrisati 11.317 linkova. Od navedene brojke, Google je dosad uklonio 31,4% linkova koji se osobno tiču stanovnika Hrvatske. 

Francuzi su dosad poslali najviše - 73.399 zahtjeva - koji se odnose na gotovo četvrt milijuna linkova, a tamo je Mountain View već u sukobu sa službenicima za zaštitu podataka. Slijedi ih Njemačka s 60.198 zahtjeva koji se tiču 220.589 linkova, a u slučaju obje zemlje Google je odlučio otkloniti oko 48% od traženog. Istovremeno, najmanje je zahtjeva za zaboravom Google prihvatio od Talijana, tek 30% od ukupnih 26.186 zahtjeva.

Od ukupnih 348.508 zahtjeva o pravu na zaborav, dosada je uklonjeno oko 42% od preko milijun linkova koje će njihova tražilica "zaboraviti". Kako bi omogućili što lakše snalaženje, Google je napravio online obrazac preko kojeg građani Europe mogu zatražiti izuzeće iz rezultata pretrage. Pravo na zaborav se ne dobije tako lako, jer korisnik prvo mora podnijeti zahtjev, koji potom ide na detaljno razmatranje hoće li se (i zašto) ukloniti iz rezultata pretrage. Uz to, uklanjanje ne znači da će podaci o tom korisniku nestati s drugih mjesta na World Wide Webu.

Google je na službenim stranicama anonimno objavio primjere nekih od zahtjeva prava na zaborav i njihovu odluku o zaboravu. Primjerice, žrtvama silovanja ili udovicama ubijenih su odobrili pravo na zaborav i uklonili podatke, jer se spominju njihova imena povezana s navedenim zločinima. S druge strane, javio im se svećenik koji je htio da se s Googlea maknu napisi o njegovom zlostavljanju djece, na što ovi nisu pristali niti su uklonili te rezultate.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next