Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europska komisija odobrila bespovratnih 179,5 milijuna eura za robotaksi

Europska komisija odobrila bespovratnih 179,5 milijuna eura za robotaksi

Europska komisija odobrila bespovratnih 179,5 milijuna eura kompaniji Project 3 Mobility za razvoj autonomnih električnih vozila.

Hrvatskoj kompaniji sredstva se dodjeljuju za projekt „Istraživanje, razvoj i proizvodnju vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture“, a projekt je prijavljen u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Sam proces odobravanja projekta na svim razinama trajao je gotovo godinu i pol dana.

"Kroz dvije godine bilo je potrebno detaljno opravdati usklađenost našeg projekta s ciljevima europske zelene tranzicije, ali i pokazati dodanu vrijednost u čitavom nizu društvenih aspekata, sve kako bi opravdali financijsku potporu od strane EU za njegov razvoj. Ova potpora samo je dio sredstava potrebnih za razvoj projekta. Project 3 Mobility će prije izlaska na tržište investirati još minimalno 350 milijuna eura vlastitih sredstava. Dio tih sredstava već je primljen od privatnih investitora, a dio će biti prikupljen u slijedeće dvije godine“, istaknuo je Marko Pejković, glavni izvršni direktor (CEO) Project 3 Mobilityja.

U sklopu projekta razvit će se autonomno električno vozilo, tzv. robotaksi, specijalizirana infrastruktura i platforma za upravljanje kompletnom uslugom. Uz to, izgradit će se i tvornica za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila, i to u Hrvatskoj.

Project 3 Mobility osnovali su Mate Rimac, direktor za strategiju u Rimac Automobilima Marko Pejković i glavni dizajner u Rimac Automobilima Adriano Mudri.

Potpora će biti u obliku izravne bespovratne potpore i pokrit će oko 45 posto prihvatljivih troškova. Ako se projekt pokaže vrlo uspješnim i ostvari dodatnu zaradu, korisnik će dio primljene pomoći vratiti državi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next