Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nvidia će u drugom kvartalu uprihoditi upola više od očekivanja Istaknuto

Nvidia će u drugom kvartalu uprihoditi upola više od očekivanja

Nvidia je najavila kako očekuje prihode u drugom tromjesečju više od 50 posto iznad procjena analitičara.

Također će povećati ponudu kako bi zadovoljila rastuću potražnju za svojim čipovima umjetne inteligencije, koji se koriste za pokretanje ChatGPT-ja i brojnih sličnih usluga.

Nakon objave te vijesti tržišna kapitalizacija Nvidije porasla je za oko 200 milijardi američkih dolara, na više od 950 mlrd. USD.

Nvidia se naprezala kako bi zadovoljila potražnju za svojim čipovima za umjetnu inteligenciju. Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk, koji navodno pokreće startup za umjetnu inteligenciju, ranije ovog tjedna rekao je kako je grafičke procesorske jedinice (GPU) "znatno teže nabaviti nego drogu".

Sustavi umjesto procesora

Glavni izvršni direktor Nvidije Jensen Huang rekao je Reutersu kako je ta tvrtka započela punu proizvodnju svojih najnovijih čipova za umjetnu inteligenciju u kolovozu prošle godine, što joj je dalo rezervu za zalihe kada je popularnost su chatbot aplikacija eksplodirala.

Huang je također rekao kako je u siječnju nova potražnja bila nevjerojatno visoka, pa su morali izdati dodatne narudžbe i nabaviti znatno više zaliha za drugu polovicu ove godine.

U tekućem kvartalu Nvidia očekuje 11 mlrd. USD prihoda (dva posto više ili manje). Analitičari su prognozirali 7,5 mlrd. USD.

Prilagođeni prihod za tromjesečje koje je završilo 30. travnja iznosio je 7,19 milijardi dolara, što je također bilo više od predviđanja analitičara (6,52 mlrd. USD).

Prodaja čipova za podatkovne centre tvrtke dosegnula je 4,28 mlrd. USD. Prihodi od čipova za igre dosegnuli su 2,24 mlrd. USD. Neto dobit porasla je na 2,04 mlrd. USD ili 82 centa po dionici.

Nvidia se suočava s konkurencijom u segmentu čipova za umjetnu inteligenciju, u koji ulaze Advanced Micron Devices i Intel, startupovi kao što je Cerebras Systems i interni razvoj u tvrtkama poput Googlea i Amazona.

Prema Huangovim riječima, Nvidia okrenula prema prodaji cijelih superračunalnih sustava za umjetnu inteligenciju - umjesto samo čipova - velikim tvrtkama koje ih žele posjedovati i spremne su platiti Nvidijine cijene i bruto marže.

Tijekom ove godine su počeli prodavati vlastiti čip za superračunala Grace.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next