Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Appleovi štedni računi privukli blizu milijardu USD depozita Istaknuto

Appleovi štedni računi privukli blizu milijardu USD depozita

Appleov štedni račun s visokom stopom prinusa privukao je 990 milijuna američkih dolara depozita u prva četiri dana od lansiranja.

Uspješno lansiranje pomoglo je naglasiti Appleovu sposobnost za dodatno unovčavanje baze korisnika pametnog telefona iPhone, koja broji više od milijarde ljudi.

Već tijekom prvog dana, piše Forbes, Appleov novi štedni račun privukao je gotovo 400 mil. USD.

Iako je u prva četiri dana otvoreno više od 240 tisuća štednih računa, to je tek 0,002 posto korisnika iPhonea u Sjedinjenim Državama.

Rizik prekomjerne potrošnje

Apple je prošlog mjeseca pokrenuo štedni račun s visokim prinosom jer sve više potrošača želi iskoristiti prednosti okruženja visokih kamatnih stopa.

Štedni račun dostupan je korisnicima kreditne kartice Apple Card preko partnera, američke bake Goldman Sachs, i nudi prinos od 4,15 posto bez minimalnih depozita, zahtjeva za minimalnim stanjem i bez naknada. Ti depoziti ne smiju biti veći od 250 tisuća USD, što je granica do koje država jamči za njih.

Taj početni prinos nije najveći za štedni račun visokog prinosa, ali Appleova prednost u ovom slučaju je to što je integriran u aplikaciju Wallet na iPhoneu, pa je korištenje u velikoj mjeri olakšano.

Naime, pohrana depozita je automatizirana, što bi moglo biti korisno onima koji žele štedjeti uz više stope prinosa, ali i dovesti u napast one koji su skloni potrošiti više nego što mogu i smiju.

Apple ovim proizvodom vjerojatno primarno cilja na mlađe korisnike, odnosno one vlasnike iPhonea koji taj uređaj već koriste za plaćanje i nemaju problema s obavljanjem bankovnih transakcija putem mobitela.

Mlađim korisnicima također manje smeta to što s Appleom dijele i svoje financijske informacije.

Prema podacima Federal Reserve Bank of New York, u veljači ove godine dugovi Amerikanaca po kreditnim karticama dosegnuo je razinu od blizu bilijun USD. U ožujku je štednja također dosegnula bilijun USD, uz porast od blizu sto milijardi USD u odnosu na veljaču, piše Market Watch.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next