Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Plaće u Amazonu bit će manje i do 50 posto Istaknuto

Plaće u Amazonu bit će manje i do 50 posto

Pojedini zaposlenici Amazona dobit će tijekom 2023. godine upola manju plaću nego što se očekivalo.

Plaće će ove godine vjerojatno biti 15 do 50 posto niže od prvotnih procjena danih osoblju Amazona.  Razlog drastičnom padu prihoda pad je cijena dionice te tvrtke.

Godišnje plaće zaposlenika uglavnom se sastoje od novčanih naknada i nagrada u povlaštenim dionicama. Ali, zbog pada vrijednosti Amazonovih dionica za 35 posto ove godine, njihova ukupna naknada naglo će pasti.

Umjesto rasta - pad

Amazon daje svom osoblju dionice temeljem očekivanja prema kojem cijena dionice raste oko 15 posto svake godine, piše Bussines Insider.

Tako se očekivalo kako će cijena u 2023. dosegnuti oko 170 američkih dolara, ali ona je trenutno na razini od 97 USD.

Iz Amazona su Insideru potvrdili kako je model plaćanja u dionicama u toj tvrtci povezan s dugoročnim učinkom tvrtke, odnosno određenim porastom iz godine u godinu.

Tijekom internog sastanka prošlog tjedna glavni izvršni direktor Amazona Andy Jassy rekao je kako se Amazon bori s "vrlo nesigurnim ekonomskim okruženjem".

Brojne velike tehnološke tvrtke - među kojima su Meta Platforms, Google, Microsoft i Twitter - zadnjih su tjedana i mjeseci posegnule za masovnim otkazima kako bi srezale troškove zbog otežane ekonomske situacije i pretjeranog zapošljavanja tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Amazon je u tome prednjačio - najavili su kako će podijeliti čak 18 tisuća otkaza.

Pad cijene dionica Amazona odražava šire gospodarsko usporavanje, kao i usporavanje rasta njegovog maloprodajnog poslovanja. Tvrtka je prošle godine smanjila ciljano zapošljavanje za svoje maloprodajno poslovanje za sedam posto, zbog sve manje potražnje.

Početkom prošle godine iz Amazona je stigla najava kako će više nego udvostručiti gornju granicu osnovnih plaća na 350 tisuća USD, ne bili smanjili odljev više rangiranih zaposlenika.

Kasnije tijekom godine otkriveno je kako je zbog softverske pogreške došlo do precijenjenih paketa plaća jer su se izračuni oslanjali na starije i više cijene dionica Amazona.

Nedavno je otkriveno kako je Amazon podignuo ukupni iznos kojeg prodavači moraju platiti za skladištenje, pakiranje i isporuku, kao i za oglašavanje na tvrtkinom web odredištu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next