Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Intel reže plaće, AMD očekuje oporavak Istaknuto

Intel reže plaće, AMD očekuje oporavak

Dok Intel smanjuje plaće i otpušta, AMD je poslovnim rezultatima u četvrtom tromjesječju nadmašio očekivanja analitičara.

Iako su prethodne prognoze poslovnih rezultata bile slabije od onog što se očekivalo, krajnji rezultat nije bio tako loš. Ipak, čini se kako će dosad brzorastući segment podatkovnih centara u budućnosti predstavljati veći izazov za sve proizvođače jer će narudžbe vjerojatno biti manje.

Glavna izvršna direktorica AMD-a Lisa Su uvjerena je kako će ta tvrtka nastaviti povećavati svoj tržišni udio tijekom ove godine i kako će njena druga polovica biti bolja od prve. Intel je, prema podacima tvrtke IDC, od 2017. godine do danas pao s više od 90 na više od 70 posto udjela u tržištu. Veliki dio tog kolača preuzeo je AMD.

Rezanje direktorskih plaća

Njihov odjel Data Center povećao je prihode za 42 posto na 1,7 milijardi američkih dolara. S druge strane, prihodi u kategoriji koja uključuje prodaju hardvera za PC-je pala je za 51 posto, na 903 milijuna USD. Ukupno su prihodi rasli za 16 posto, na 5,6 mlrd. USD.

Su očekuje kako će to tržište zaroniti za još deset posto do kraja 2023. godine, pri čemu će prvi kvartal biti najteži, s očekivanim prihodima od 5,3 mlrd. USD. Nakon toga se nada oporavku. AMD je još prošle godine počeo smanjivati isporuke, što će nastaviti i tijekom ove.

Intel je objavio kako su srezali plaće zaposlenicima i direktorima, u rasponu od pet do 25 posto, koliko će biti manja plaća glavnog izvršnog direktora Pata Gelsingera. Veći dio smanjenja plaća past će na teret više rangiranih djelatnika, tvrde u Intelu.

Primanja ljudi koji su plaćeni po satu neće biti mijenjana. Ali, prepolovljen je udio u kojem Intel sudjeluje u financiranju štednje za mirovinu svojih zaposlenika, a isplata bonusa i drugih oblika poticaja na kvartalnoj razini je suspendirana, dok će bonusi na godišnjoj razini biti niži nego prethodnih godina.

Ta je tvrtka šokirala tržište najavom prihoda značajno manjih od očekivanih i padom profitne marže zbog slabe potražnje za osobnim računalima. Tijekom 2022. godine isporuke osobnih računala pale su za 16,5 posto, na 292,3 milijuna primjeraka, procjenjuju u IDC-ju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next