Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Netflixov plan pretplate s oglasima je podbacio Istaknuto

Netflixov plan pretplate s oglasima je podbacio

Netflix bi trebao objaviti najsporiji tromjesječni rast prihoda otkad je osnovan.

Prihodi od listopada do prosinca 2022. godine bi trebali porasti za tek 1,7 posto, na 7,84 milijarde američkih dolara.

Do slabog poslovnog rezultata došlo je zbog toga što kupci na servisima za streaming videa zasićenom tržištu Sjedinjenih Država nisu objeručke prihvatili model pretplate s prikazivanjem oglasa.

Bit će manje novca za produkciju

Pad prihoda bi mogao natjerati Netflix na smanjivanje izdataka za proizvodnju sadržaja tijekom ove godine.

Šef financija Netflixa Spencer Neumann je u srpnju 2022. godine rekao kako ta tvrtka namjerava potrošiti oko 17 mlrd. USD na produkciju godišnje tijekom nekoliko idućih godina. Ali, uz smanjene prihode i rast kamatnih stopa bit će im teško naći kapital koji bi mogli investirati u proizvodnju novih sadržaja.

Uz to ga pritišće opći trend pada potrošnje, porast troškova financiranja produkcije i sve jača konkurencija Disneya+ i Amazon Primea.

Disney+ očekuje kako će tijekom ove fiskalne godine potrošiti oko 30 mlrd. USD na proizvodnju sadržaja ukupno (što uključuje streaming i druga ulaganja u produkciju), dok Paramount Global prognozira potrošnju ispod deset mlrd. USD.

Očekuje se kako je Netflix tijekom zadnjeg prošlogodišnjeg kvartala dodao 4,5 milijuna pretplatnika, što je najniže za blagdansko razdoblje od 2014. godine. Godinu prije su u istom razdoblju dodali 8,3 milijuna pretplatnika.

Model pretplate s oglasima košta 6,99 USD mjesečno i ne omogućava pristup svim naslovima iz Netflixovog kataloga. Čini se kako nije dovoljno jeftin kako bi privukao dovoljan broj korisnika u SAD-u i Kanadi, piše Reuters.

Netflix je zabilježio ozbiljan pad broja pretplatnika u prvih šest mjeseci prošle godine, zbog čega su bili prisiljeni okrenuti se oglašavanju.

Tijekom trećeg kvartala ponovno su zabilježili porast broja pretplatnika, ali je vrijednost njihove dionice ipak tijekom 2022. godine pala za više od 50 posto.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next