Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Meta Platforms mora platiti veliku globu i mijenjati poslovanje u EU Istaknuto

Meta Platforms mora platiti veliku globu i mijenjati poslovanje u EU

Meta Platforms će morati platiti 390 milijuna eura globe zbog kršenja pravila Europske unije o zaštiti podataka.

Irska regulatorna agencija Data Protection Commission (DPC) objavila je kako način na koji je Meta zatražila dozvolu za korištenje podataka korisnika u svrhu oglašavanja na Facebooku i Instagramu nije u skladu sa zakonom.

Konkretno, Facebook i Instagram ne smiju prisiljavati korisnike na prihvaćanje uvjeta pod kojima se njihove podatke koristi i prijetiti im izbacivanjem s tih platformi ako to ne učine.

Najavljena je žalba

Pošto Facebook i Instagram imaju sjedišta za Europu u Irskoj, DPC je nadležna za praćenje i regulaciju njihovog rada na području Europske unije kad je riječ o poštivanju Opće uredbe o zaštiti podataka (poznatije pod kraticom GDPR).

Borci za zaštitu prava korisnika na privatnost odluku DPC-a su proglasili velikom pobjedom i smatraju kako će to prisiliti Metu na ponudu korisnicima stvarnog izbora oko toga kako se njihove podatke koristi za ciljano oglašavanje online.

Moguće je kako će Meta zbog toga morati promijeniti ključni dio svoj poslovanja, piše BBC.

Meta, u čijem su vlasništvu obje platforme, mora u roku od tri mjeseca promijeniti način na koji pribavlja i koristi podatke za ciljano oglašavanje.

Iz Mete su najavili žalbu na odluku DPC-a, naglašavajući kako ona ne priječi nastavak personaliziranog oglašavanja na njenim platformama. Također tvrde kako su korisnicima dali više alata pomoću kojih mogu kontrolirati načine kako se njihove podatke koristi.

Meta je tijekom 2021. godine ostvarila više od 118 milijardi američkih dolara prihoda od oglašavanja. DPC ju je u studenom 2022. oglobio s 265 mil. eura zbog toga što nije zaštitila podatke Facebookovih korisnika, pa su oni bili završili online.

Meta je navodno odvojila dvije milijarde eura za pokrivanje globi u Uniji tijekom ove godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next