Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tencent jače ulazi u segment kojim dominiraju Amazon i Microsoft Istaknuto

Tencent jače ulazi u segment kojim dominiraju Amazon i Microsoft

Tencent je najavio je kako će pokrenuti nove proizvode u segmentu računalstva u oblaku, namijenjene inozemnim tržištima.

Među proizvodima koje će ponuditi su niz audio i video proizvoda temeljenih na računalstvu u oblaku, namjenjenih streamingu uživo za e-trgovinu ili sastancima online.

Njima ciljaju na tvrtke koje žele takve usluge, ali im ne odgovara ulaganje u infrastrukturu i razvoj, kao ni održavanje opreme. Takve usluge Tencenta već koriste poznatije globalne tvrtke, poput primjerice IBM-a.

Segmentom tih usluga na svjetskoj razini trenutno dominiraju Amazon i Microsoft.

Nepovoljne okolnosti na domaćem tržištu

Poslovnim zaokretom u kineskom divu namjeravaju stvoriti nove prilike za rast nakon što su zabilježili usporavanje u svom temeljnom poslovanju, proizvodnji i prodaji računalnih igara online.

Također im u prilog ne ide ni opće usporavanje rasta kineskog gospodarstva, kao ni ograničenja zbog karantena uvedenih radi suzbijanja širenja virusa uzročnika bolesti COVID-19 i sve strožeg regulatornog okvira na domaćem tržištu.

Tencent je naročito osjetio negativne posljedice strože regulacije igara koje su dostupne online. Tijekom 2021. godine službeni je Peking uveo pravila koja ograničavaju vrijeme koje osobe mlađe od 18 godina mogu provesti igrajući igre online na najviše tri sata tjedno.

Uz to, regulatori su zamrznuli odobrenja za igre na nekoliko mjeseci, zbog čega Tencent i njegov glavni suparnik NetEase nisu mogli predstavljati nove naslove i zarađivati na njima.

Prihod Tencenta od igara online za kineskom tržištu u trećem tromjesječju ove godine pao je za sedam posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Te su igre drugi najveći izvor prihoda za Tencent. I u prethodnom su tromjesječju zabilježili pad prihoda. Stoga su se okrenuli segmentu financijskih tehnologija i poslovnih usluga, u kojem su ostvarili rast od četiri posto u istom razdoblju, piše CNBC.

Po nove prihode izvan Kine krenuo je i gigant e-trgovine Alibaba (s brendovima AliExpress i Lazada).

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next