Biz Tech web portal powered by vidi logo2

U slomu FTX-a nestala bar milijarda USD, Visa se povukla Istaknuto

U slomu FTX-a nestala bar milijarda USD, Visa se povukla

Barem milijarda američkih dolara koji pripadaju korisnicima mjenjačnice FTX nestala je nakon njenog kraha.

Osnivač i prvi čovjek FTX-a Sam Bankman-Fried potajno je prebacio korisničkih deset mlrd. USD iz te mjenjačnice u njegovu tvrtku za trgovanje Alameda Research.

Velikom dijelu tog novca u međuvremenu se gubi trag. Po jednim izvorima riječ je o 1,7 do dva mlrd. USD, dok drugi procjenjuju kako je riječ o između jedne i dvije milijarde USD.

Greška teška deset milijardi USD

Za prebacivanje sredstava znalo se i prije, ali nije bilo poznato kako je pritom dio njih nestao.

Manjak je otkriven u dokumentima koje je Bankman-Fried podijelio s više rangiranim direktorima tijekom vikenda. U njima je potanko opisana trenutna situacija u FTX-u, piše Reuters.

Upitan o prijenosu korisničkih sredstava, Bankman-Fried je ustvrdio kako je riječ u pogrešci napravljenoj unutar tvrtke i kako nije riječ o tajnom transferu. U ranije objavljenom tvitu naveo je kako provodi istragu o tome što se dogodilo s FTX-om. Obećao je kako uskoro objaviti opširniju objavu na tu temu.

FTX je u međuvremenu podnio zahtjev za stečaj, nakon što su korisnici u velikom broju pokušali podići svoja sredstva. Bili su pokrenuti pregovori kako bi suparnička tvrtka Binance priskočila u pomoć, ali su od toga u Binanceu odustali.

Ključnima su se pokazali gubici u Alamedi za koje većina FTX-ovih direktora nije znala. Do navale korisnika na FTX došlo je nakon što je glavni izvršni direktor Binancea Changpeng Zheo objavio kako namjerava prodati cijeli svoj udio u FTT-u, FTX-ovom digitalnom tokenu, vrijedan bar 580 milijuna USD, nakon što je imao prilike dublje proučiti FTX-ovo poslovanje.

Nekoliko dana prije toga objavljeno je kako veliki dio Alamedine imovine, vrijedne 14,6 mlrd. USD, čine upravo ti tokeni.

Kartičarska kuća Visa obustavila je svo poslovanje na globalnoj razini s FTX-om.  Još početkom listopada bili su najavili proširenje partnerstva, koje je trebalo uključiti predstavljanje Visinih debitnih kartica povezanih s korisničkim računima na FTX-u u 40 novih država.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next