Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amerikanci zaplijenili više od 3,3 mlrd. USD ukradenih bitcoina Istaknuto

Amerikanci zaplijenili više od 3,3 mlrd. USD ukradenih bitcoina

Američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je kako je zaplijenilo ukradene bitcoine vrijedne oko 3,36 milijardi američkih dolara.

Do zapljene je došlo tijekom nenajavljenog pretresa kuće Jamesa Zhonga 2021. godine. Zbog toga bio mogao dobiti kaznu zatvora u trajanju do 20 godina.

Američke vlasti zaplijenile su oko 50.676 bitcoina, koji su tada vrijedili 3,36 mlrd. USD. To je druga po veličini zapljena kriptovalute u Sjedinjenim Državama, nakon 3,6 mlrd. USD ukradenih tijekom hakiranja mjenjačnice kriptovaluta Bitfinex 2016. godine.

Zhong je priznao krivnju za prijevaru tijekom pljačke navedenog iznosa bitcoina s ilegalnog tržišta Silk Road, kojeg je američka agencija FBI zatvorila još 2013. godine. Njen osnivač Ross William Ulbricht služi doživotnu zatvorsku kaznu.

Zloraba sigurnosnih propusta

Zhong je zlorabio sigurnosne propuste u Silk Roadu kako bi ga hakirao. U tu je svrhu izradio devet lažnih korisničkih računa, i na svaki od njih stavio između 200 i dvije tisuće bitcoina. Potom je u brzom slijedu pokrenuo više od 140 transakcija, što je zavaralo sustav i navelo ga na prebacivanje oko 50 tisuća bitcoina na njegove račune.

Zhong je ta sredstva zatim raspodijelio na više digitalnih računa pod njegovom kontrolom. No, vlasti su ga uspjele otkriti i dokopati se njegovog plijena koristeći kombinaciju analize blockchaina i klasičnih policijskih metoda.

Između ostalog, pronašli su kriptovalute pohranjene na računalu skrivenom ispod pokrivača u limenoj kutiji za kokice, skrivenoj u ormaru u kupatilu.

Zhong je bio predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke JZ Capital, koja se bavila ulaganjima. Tvrdio je kako je bio veliki ulagač u bitcoin u ranoj fazi te kriptovalute te kako puno zna o tome kako funkcionira iznutra. Na društvenim mrežama objavljivao je fotografije na kojima je bio ispred jahti, zrakoplova i na velikim nogometnim utakmicama.

U listopadu 2022. godine najveća svjetska mjenjačnica kriptovaluta Binance bila je metom hakiranja i izgubila 570 milijuna USD. Napadači su zlorabili propust u pametnom ugovoru. Tijekom ožujka iste godine stradala je decentralizirana financijska platforma Ronin Network, koja je ostala bez više od 600 mil. USD, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next