Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Qualcomm očekuje pad prihoda od čipova za pametne telefone Istaknuto

Qualcomm očekuje pad prihoda od čipova za pametne telefone

Proizvođač čipova Qualcomm je tijekom trećeg tomjesječja 2022. godine ostvario nešto bolje prihode od očekivanja: 11,39 naspram 11,37 milijardi američkih dolara.

Zarada po dionici bila je u skladu s prognozama, 3,13 USD.

Ukupni prihodi u kvartalu koji je završio s 25. rujnom rasli su za 22 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

Tijekom svog prvog fiskalnog tromjesječja Qualcomm bi trebao ostvariti između 9,2 i deset mlrd. USD prihoda, uz zaradu po dionici od 2,25 do 2,45 USD. Obje su najave značajno ispod očekivanja analitičara, koji su predvidjeli zaradu po dionici od 3,42 USD i prihod od 12,02 mlrd. USD.

Nema novih zapošljavanja

Qualcomm je također s početkom ovog kvartala privremeno prestao zapošljavati nove djelatnike.

Očekuju i kako će isporuka pametnih telefona s podrškom za mreže do 5G na razini cijele godine zabilježiti dvoznamenkasti pad u odnosu na rezultate ostvarene lani, umjesto jednoznamenkastog rasta.

Za to, kao i slabije poslovne rezultate općenito, krive nepovoljno makroekonomsko okruženje. Ipak, smatraju kako su u dobroj poziciji nositi se s njima tijekom srednjeročnog razdoblja.

Odjel CDMA Technologies (koji se bavi čipovima za mobitele i automobile, radiofrekvencijskim komponentama i uređajima interneta stvari) donio je 28 posto više prihoda, zaustavivši se na 9.9 mlrd. USD.

Od toga je 6,57 mlrd. USD pristiglo od procesora za mobitele, uz rast od 40 posto. Veći rast imali su čipovi za automobile: 58 posto, na 428 milijuna USD. Uređaji za internet stvari rasli su za 24 posto, na 1,92 mlrd. USD, a radiofrekvencijski čipovi pali za 20 posto, na 992 mil. USD.

Što se licenci tiče, one su donijele 1,44 mlrd. USD prihoda, za osam posto više nego prošle godine. Produžili su patentni sporazum sa Samsungom do 2030. godine, dok ih je Arm tužio zbog kršenja licencnih sporazuma i prava na zaštitni znak, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next