Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Uber povećao prihode za 73 posto u odnosu na 2021. godinu Istaknuto

Uber povećao prihode za 73 posto u odnosu na 2021. godinu

Uber je tijekom trećeg tromjesječja 2022. godine ostvario velik porast prihoda, ali i dalje posluje s gubitkom.

Od lipnja do rujna u Uberovu blagajnu slilo se 29,11 milijardi američkih dolara bruto rezervacija, nešto manje nego što su analitičari očekivali.

Od toga je na prijevoz ljudi i dostave otpalo po 13,68 mlrd. USD za svaku od te dvije kategorije, što je bilo u skladu s očekivanjima, dok su prihodi od prijevoza tereta bili za oko 140 milijuna USD niži i dosegnuli su 1,75 mlrd. USD.

Ukupan broj vožnji porastao je za 19 posto, na 1,95 mlrd. (odnosno u prosjeku 21 milijun vožnji svaki dan). Usporedbe radi, u zadnjem kvartalu lani obavili su 1,77 mlrd. vožnji.

I dalje oprezni s troškovima i zapošljavanjem

Kako je rekao glavni izvršni direktor Ubera Dara Khoshrowshahi, listopad ove godine mogao bi biti najbolji ikad što se tiče prijevoza putnika i ukupnih rezervacija.

S druge strane, gubitak po dionici bio je značajno veći od prognoza: 0,61 naspram 0,22 američka centa. Neto gubitak iznosio je 1,2 mlrd. USD, što je objašnjeno potrebom za investicijama. Stoga je najavljeno kako će i dalje biti oprezni s troškovima, zapošljavanjem i raspodjelom kapitala.

Ipak, ukupni prihodi su rasli za 73 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, da bi se zaustavili na 8,34 mlrd. USD. Od toga je Uber Eats donio 2,8 mlrd. USD, uz porast od 24 posto.

Porast prihoda i potražnje pripisan je ponovnom otvaranju gradova nakon pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 te povećanom zanimanju za putovanja i usluge. Taj će trend biti nastavljen i do kraja ove godine. U Uberu očekuju kako će bruto rezervacije tijekom aktualnog kvartala porasti za 23 do 27 posto u odnosu na lani.

Dobrom rezultatu pomoglo je i to što Uber više nema problema s manjkom vozača, čiji je broj za 70 posto veći nego lani.

Ali, moguće je kako će u Sjedinjenim Državama njegovi vozači biti ponovno svrstani u kategoriju zaposlenika. Američko Ministarstvo rada predložilo je zakonske promjene koje bi im osigurale pravo na minimalnu plaću i druge pogodnosti, piše Yahoo Finance.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next