Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Potop Meta Platforms nakon loših poslovnih rezultata Istaknuto

Potop Meta Platforms nakon loših poslovnih rezultata

Glavni izvršni direktor tvrtke Meta Platforms Mark Zuckerberg zatražio je strpljenje investitora oko ulaganja u metaverzum.

Cijena dionice Mete pala je za 61 posto od početka godine dosad. Nakon objave loših poslovnih rezultata za treći kvartal 2022. godine vrijednost im je pala za 20 posto, pri čemu je izgubljeno 67 milijardi američkih dolara tržišne kapitalizacije. Investitori su zabrinuti kako Zuckerberg i društvo ulažu previše u segmente za koje nije izvjesno kako će moći vratiti ulaganja.

Tijekom kvartala koji je završio s 30. rujnom prihodi su im pali za četiri posto, što je bilo manje od očekivanih 5,6 posto, ali daleko više od 0,9 posto, koliko je iznosio pad tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesječja.

Također, prihodi su iznosili 27,1 mlrd. USD. Troškovi su dosegnuli 22,1 mlrd. USD, naspram 18,6 mlrd. USD u istom razdoblju lani.

Odjel Facebook Reality Labs, zadužen za razvoj metaverzuma, donio je samo 285 milijuna USD prihoda. Očekivalo se 406 milijuna, u prošlom kvartalu uprihodio je 452 mil. USD. Njihov je gubitak porastao na 3,7 mlrd. USD.

Očekuje se značajan rast troškova

Broj mjesečno aktivnih korisnika bio je 2,96 milijuna, nešto više od očekivanja, dok je prosječan prihod po korisniku bio 9,41 USD, nešto manje od očekivanja.

Meta očekuje kako će tijekom zadnjeg kvartala ove godine ostvariti između 30 i 32,5 mlrd. USD prihoda.

Što se iduće godine tiče, predviđaju kako će troškovi biti između 96 i 101 mlrd. USD, značajno više od ove godine, kada bi trebali dosegnuti između 85 i 87 mlrd. USD. Ti troškovi uključuju i procjenjenih 2,9 mlrd. USD naknada vezanih uz smanjivanje broja zaposlenih.

Meta trenutno radi na promjeni nekoliko svojih ključnih aplikacija i oglasnih proizvoda kako bi povećala prihode i zaradu. Tako, recimo, prikazuju više od 140 milijardi Reelsa na Facebooku i Instagramu svaki dan, za 50 posto više nego prije šest mjeseci. To im donosi tri milijarde USD prihoda godišnje.

Uz to ulaže deset mlrd. USD godišnje na razvoj hardvera i softvera za metaverzum.

Zuckerberg očekuje kako će ulaganje u metaverzum početi se isplaćivati za oko deset godina. U međuvremenu će morati usporiti zapošljavanje, zatvoriti projekte i provesti reorganizaciju kako bi srezao troškove.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next