Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google više ne nudi ni servis Translate u Kini Istaknuto

Google više ne nudi ni servis Translate u Kini

Alphabet je odlučio prestati pružati uslugu Google Translate u Kini.

Kao službeni razlog za povlačenje tog servisa za prijevod s kineskog tržišta navedena je slaba potražnja. Ali, to je također jedan od zadnjih servisa s kojima je Google prisutan u drugom po veličini gospodarstvu na svijetu.

Web odredište Google Translatea za Kinu sad korisnike preusmjerava na web stranicu namijenjenu tržištu Hong Konga. No, taj servis nije dostupan korisnicima koji su u Kini.

Između dvije vatre

Google već godinama ima bremenit odnos s kineskim tržištem. Svoju su internetsku tražilicu povukli još 2010. godine zbog stroge cenzure vlasti. Druge usluge, poput Google Mapsa i Gmaila, također su izložene blokadi kineskih vlasti.

Zahvaljujući i tome lokalna konkurencija poput tražilice Baidu i diva računalnih igara Tencenta supjeli su zadominirati kineskim tržištem u područjima u rasponu od pretraživanja interneta do prijevoda.

Google je danas vrlo ograničeno prisutan i dostupan u Kini. Dio hardvera iz njegove ponude, uključujući i pametne telefone, proizvodi se u toj državi, ali i ta se proizvodnja (konkretno, dio vezan uz modele pametnih telefona iz serije Pixel) postupno seli u Vijetnam, piše CNBC.

Div internetskog pretraživanja također nastoji pridobiti kineske razvojne programere na izradu aplikacija za operativni sustav Android koje bi bile dostupne globalno, iako je trgovina aplikacijama Play blokirana u Kini.

Prije četiri godine razmatrali su mogućnost povratka na kinesko tržište s internetskom tražilicom. Odustali od toga nakon što su taj potez kritizirali zaposlenici i političari u Sjedinjenim Državama.

Američke tvrtke našle su se između dvije vatre uslijed sukoba službenog Pekinga i Washingtona. Vlasti u SAD-u nisu sklone omogućiti Kinezima pristup osjetljivim tehnologijama u područjima poput umjetne inteligencije i industrije poluvodiča.

U kolovozu ove godine zabranile su Nvidiji i AMD-u izvoz određenih elektroničkih komponenti u Kinu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next