Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Loše razdoblje za bitcoin i kriptovalute općenito se nastavlja Istaknuto

Loše razdoblje za bitcoin i kriptovalute općenito se nastavlja

Vrijednost bitcoina je pala na najnižu razinu u zadnja tri mjeseca zbog očekivanja kako bi moglo doći do povećanja kamatnih stopa.

Cijena bitcoina spustila se sve do 18.276 američkih dolara. Najveća svjetska kriptovaluta tijekom ovog mjeseca izgubila je 7,2 posto vrijednosti. U kolovozu je pala za 15 posto.

Ether je također zabilježio pad, sve do najniže vrijednosti zabilježene od 15. srpnja. U rujnu je izgubio 17 posto vrijednosti. Ako tako nastavi, ovo će mu biti najgori u zadnja tri mjeseca.

Rizična imovina pod pritiskom

Ether je tijekom prošlog tjedna prošao kroz veliku promjenu. Obavljena je dugo očekivana softverska nadogradnja, koja ga je sa sustava proof of work prebacila na sustav proof of stake. Merge, kako je prijelaz nazvan, bi ethereum blockchain trebao učiniti značajno energetski učinkovitijim i dostupnijim za šire korištenje.

No, posljedica nadogradnje je i više centralizirani ethereum. Coinbase i Lido Finance sad zajedno čine 42 posto ukupnog broja validatora na toj platformi, dok ukupno sedam entiteta kontrolira više od dvije trećine udjela korištenog pri validaciji transakcija.

U sličnim problemima su praktički sve druge značajne svjetske kriptovalute. Rizična imovina općenito pod sve većim je pritiskom zato što se Federal Reserve namjerava pridržavati agresivnog stezanja monetarne politike.

Američka središnja banka bi tijekom ovog tjedna trebala odobriti treće zaredom povećanje kamatnih stopa od 0,75 posto, na raspon od tri do 3,25 posto, piše CNBC.

Američka regulatorna agencija Securities and Exchange Commission kritizirana je zbog toga što nije u dovoljnoj mjeri pomogla investitorima nakon sloma i stečaja tvrtki Celsius i Voyager prije nekoliko mjeseci. Obje su tvrtke obećavale ogromne povrate na ulaganja za depozite u kriptovalutama.

Postoje također naznake kako bi dio kriptovaluta u Sjedinjenim Državama uskoro mogao biti klasificiran pod kategorijom vrijednosnica, što znači da bi za njih mogla početi vrijediti drukčija, stroža pravila.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next