Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ethereum čeka velika promjena koja bi ga trebala učiniti pristupačnijim Istaknuto

Ethereum čeka velika promjena koja bi ga trebala učiniti pristupačnijim

Dugo očekivana softverska nadogranja za ethereum blokchain trebala bi donijeti smanjenje ogromne potrošnje energije, što bi tu tehnologiju trebalo učiniti dostupnijom za šire prihvaćanje i korištenje, ali i podržati cijenu tokena ether.

Nadogradnja, poznata i kao Merge, označit će radikalnu promjenu načina obavljanja transakcija na ethereumovom blockchainu i izrade tokena ether.

Značajno smanjenje potrošnje energije

Smanjenje potrošnje energije trebalo bi biti radikalno, čak do 99,95 posto. Trenutno jedna transakcija etherom potroši energije koliko i američko domaćinstvo tijekom tjedan dana.

Zasad nije poznato kad će nadogradnja biti obavljena. Google i druga web odredišta koja prate blockchain prognozirala su kako će se dogoditi u rano jutro u utorak, 13. rujna. Dosad je nekoliko puta bila odgođena.

Pokaže li se uspješnom, ethereum bi sa sustava proof of work (u kojem računala validiraju transakcije rješavanjem složenih matematičkih problema, što traži velike količine energije) prešao na sustav proof of stake (u kojem pojedinci i tvrtke preuzimaju ulogu validatora, koristeći svoje ethere kao kolateral kako bi dobili nove tokene).

Ether je druga po veličini kriptovaluta na svijetu, odmah nakon bitkoina, s tržišnom vrijednošću od oko 200 milijardi američkih dolara.

U tvrtci CoinMetrics procjenjuju kako ta kriptovaluta dnevno zabilježi između milijun i milijun i pol transakcija. Bitkoin ih u istom razdoblju ima između 200 i 300 tisuća.

Ethereum blockchain se često koristi u razne svrhe vezane uz decentralizirane financije, uključujući pametne ugovore i projekte s tokenima koji predstavljaju klasičnu financijsku imovinu kao što su dionice i obveznice.

Vrijednost kriptovaluta drastično je opala tijekom ove godine zbog općeg pada tržišta, zbog kojeg su investitori odlučili riješiti se rizičnije imovine. Ether je porastao oko 65 posto od kraja lipnja, dok bitkoin nije zabilježio značajnu promjenu, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next