Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Arm tuži Qualcomm zbog preuzimanja Nuvie Istaknuto

Arm tuži Qualcomm zbog preuzimanja Nuvie Coolcaesar/Wikipedia

Arm tužbom želi prisiliti Qualcomm i Nuviju na prestanak korištenja i uništavanje relevantne Nuvijine tehnologije, a traže i odštetu.

S preuzimanjem tvrtke Nuvia 2021. godine Qualcomm je dobio priliku dramatično proširiti tržišni udio Arma u segmentu web poslužitelja i prijenosnika s operativnim sustavom Windows.

Pa ipak, Arm je tužio Qualcomm zbog te akvizicije vrijedne 1,4 milijarde američkih dolara. Time su se dvije trenutno najvrijednije tvrtke koje se bave proizvodnjom poluvodiča našle u izravnom sukobu.

Tužba problematična za sve strane

Arm je u tužbi naveo kako su zbog preuzimanja prestale vrijediti njihove licence, uslijed čega su Qualcomm i Nuvia prestali koristiti i uništili svu tehnologiju temeljenu na Armu koja je razvijena pod tim licencama.

Usprkos tomu, Qualcomm i Nuvia su nastavili raditi na Nuvijinoj implementaciji Armove infrastrukture, čime su se ogriješili o Armovo intelektualno vlasništvo i vezana prava. Arm ih tužbom želi prisiliti da prestanu koristiti i unište relevantnu Nuvijinu tehnologiju, a traže i odštetu.

Nuviu, tvrtku koja dosad nije prodala nijedan proizvod, osnovali su vodeći inženjeri iz Appleovog odjela za SoC. Njen glavni izvršni direktor - sad viši dopredsjednik Qualcomm Engineeringa Gerald Williams treći - bio je skoro pa deset godina glavni Appleov šef razvoja procesora, uključujući i SoC za M1.

U središtu spora su prava na razvoj procesora korištenjem Armove arhitekture skupa uputa, intelektualnog vlasništva čiji počeci datiraju još iz 1985. godine i u kojima je opisano kako čip obavlja temeljne funkcije poput, primjerice, pristupa memoriji.

Tužba dolazi u potencijalno osjetljivo vrijeme za Arm jer se vlasnik te tvrtke, japanski Softbank, nada kako će ju uskoro izlistati na tržištima kapitala, nakon što je propala prodaja Nvidiji zbog primjedbi regulatora tržišnog natjecanja.

Mogla bi zaprijetiti i Qualcommovim planovima za širenje. Planirali su koristiti Nuvijine dizajne procesora, naime, kako bi se izravno natjecali s Appleovim čipovima za iPhone i Macove, odnosno s njima ušli na tržište web poslužitelja, kojim trenutno dominiraju AMD i Intel.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next