Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Samsung gradi centar za istraživanje i razvoj vrijedan 15 mlrd. USD Istaknuto

Samsung gradi centar za istraživanje i razvoj vrijedan 15 mlrd. USD Samsung

Samsung je otvorio radove na izgradnji novog centra za istraživanje i razvoj, vrijednog oko 15 milijardi američkih dolara.

Centar u kojem će se raditi na razvoju novih naprednih procesora bit će izgrađen u Samsungovom kampusu Giheung u Južnoj Koreji. Nalazit će se u sklopu istog kompleksa gdje je Samsung podigao svoju prvu tvornicu poluvodiča prije 40 godina.

Očekuje se kako bi trebao biti dovršen do 2028. godine. Fokus će, između ostalog, biti na novim metodama proizvodnje vafera za memorijske i sistemske poluvodiče.

Cilj je učvrstiti dominaciju

Građevinski radovi su svečano otvoreni uz nazočnost Samsungovog dopredsjednika Jaya Y. Leeja, kojemu je to prvi službeni javni nastup nakon što ga je predsjednik Južne Koreje Yoon Suk-yeol nedavno pomilovao. Lee je proveo 18 mjeseci u zatvoru zbog mita i korupcije tijekom razdoblja dok je bio na čelu najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona i memorijskih čipova.

Novi pogon prostirat će se na 109 tisuća kvadratnih metara južno od glavnog grada Seoula, na lokaciji gdje je i danas jedna od tri najveće Samsungove tvornice poluvodiča. Cilj ulaganja je nadvladati sadašnja ograničenja skaliranja poluvodiča i učvrstiti kompetitivnu prednost u tom segmentu tehnologije.

U kampusu Giheung je 1992. godine razvijen prvi memorijski čip DRAM kapaciteta 64 megabajta, što je Samsungu omogućilo uspon na poziciju najvećeg svjetskog proizvođača takvih čipova, koju držii danas.

Južnokorejski elektronički div je u lipnju ove godine najavio početak masovne proizvodnje procesora pomoću tri-nanometarske tehnologije.

Globalna nestašica čipova pogodovala je poslovanju Samsungovog odjela koji ih proizvodi jer je dovela do povećane potražnje i omogućila povećanje cijene. Taj je odjel donio dvije trećine operativnog Samsungovog profita tijekom drugog tromjesječja 2022. godine, a i proizvodnja čipova za druge naručitelje zabilježila je najbolji kvartalni prihod ikad, piše ZDNet.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next