Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Samsungovom "princu" oprošteni grijesi kako bi pomogao gospodarstvu Istaknuto

Samsungovom "princu" oprošteni grijesi kako bi pomogao gospodarstvu

Predsjednik Južne Koreje Yoon Suk-yeol udijelio je pomilovanje dopredsjedniku Samsung Electronicsa Jayu L. Leeju.

Južnokorejsko Ministarstvo pravosuđa objavilo je kako je toj državi potrebna Leejeva pomoć u prevladavanju nacionalne gospodarske krize.

Riječ je o uvelike simboličkoj gesti jer je Lee već bio pušten na slobodu uvjetno nakon što je proveo 18 mjeseci u zatvoru zbog mita i korupcije u vrijeme kad je bio na čelu najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona i memorijskih čipova. Predsjednički oprost omogućit će mu slobodnije obavljanje poslovnih aktivnosti, a mogao bi značiti i najavu novih velikih Samsungovih investicija.

Blizu 100 mlrd. USD gotovine na raspolaganju

Lee, izdanak obitelji koja je iznjedrila Samsung, pozdravio je odluku vlasti i obvezao se kako će naporno raditi za boljitak južnokorejskog gospodarstva, s naglaskom na nastavak ulaganja i stvaranja novih radnih mjesta.

Nije bio jedini kojem je predsjednik Yoon udijelio oprost. Pomilovanje je dobio i predsjednik grupacije Lotte Shin Dong-bin, koji je bio osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog podmićivanja.

Gospodarstvo Južne Koreje u velikoj mjeri ovisi o tehnološkom sektoru i izvozu. Zbog rastuće inflacije četvrta po veličini ekonomija u Aziji ima sve više problema zbog usporavanja potražnje, smanjivanja potrošnje i općenito nepovoljnih uvjeta poslovanja.

Povratak Leeja mogao bi ponovno aktualizirati velike projekte spajanja i preuzimanja, kao i ulaganja. Naime, Samsungova zadnja velika akvizicija bila je 2017. godine, kada je za osam milijardi američkih dolara preuzeo tvrtku Harman, proizvođača audio opreme.

Samsung na raspolaganju ima oko 95,13 mlrd. USD gotovine. To je značajna količina, čak i ako se uzmu u obzir mogući problemi zbog nepovoljnih makroekonomskih čimbenika.

Ipak, Leeju nad glavom visi suđenje zbog prijevare i manipulacije tržištem dionica, koje je još u tijeku, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next