Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kreće serijska proizvodnja Samsungovih 3-nm čipova Istaknuto

Kreće serijska proizvodnja Samsungovih 3-nm čipova

Samsung kreće u masovnu proizvodnju 3-nanometarskih procesora.

Novi čipovi temelje se na tranzistorskoj arhitekturi Gate-All-Around (GAA). Riječ je o bržoj i energetski učinkovitijoj klasi čipova koje je moguće koristiti za rudarenje kriptovaluta.

U Samsungu tvrde kako će ti procesori koristiti 45 posto manje električne energije, biti manji za 16 posto od čipova izrađenih 5-nanometarskom tehnologijom i od njih biti za 23 posto bolji.

Qualcomm među prvim kupcima

Proizvodnja 3-nanometarskih procesora u Samsungu je trebala krenuti još prošle godine, ali je bila odgođena.

Prijelaz na novu generaciju proizvodnje prilično je, naime, kompliciran. Procesori se sastoje od milijardi tranzistora, sićušnih elektroničkih komponenti manjih od zrnca prašine. Do napretka dolazi kad se pronađe način kako ugurati još više tranzistora na čip, a da pritom ne budu povećani. Veći broj tranzistora omogućava brži rad procesora i manju potrošnju energije.

Među prvim Samsungovim kupcima mogle bi biti tvrtke PanSemi i Qualcomm.

Qualcomm je već bio od Samsunga naručio 4-nanometarske procesore, ali je ta narudžba bila otkazana u veljači ove godine zbog toga što u Samsungu nisu počeli s proizvodnjom. Zbog toga su se u Qualcommu okrenuli tvrtci Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Novi Samsungovi čipovi stižu usred krize uslijed nestašice procesora, koja potresa svijet već mjesecima i kojoj se ne nazire kraj.

Zbog te krize pati prodaja osobnih računala, igraćih konzola, automobila i drugih proizvoda koji se oslanjaju na globalne lance opskrbe elektroničkim proizvodima i komponentama. Ta je generacija čipova također pogodna za rudarenje kriptovalute bitcoin.

Svjetskim tržištem procesora trenutno dominira TSMC, koji drži udio od blizu 54 posto.

U Samsungu namjeravaju do 2025. godine prijeći na još napredniju, 2-nanometarsku tehnologiju proizvodnje čipova, piše CNET.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next