Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tencentovi prihodi u padu, nade polažu u kratke video oglase Istaknuto

Tencentovi prihodi u padu, nade polažu u kratke video oglase

Tencent je tijekom drugog tromjesječja 2022. po prvi put zabilježio pad prihoda.

Kineski div je od travnja do lipnja uprihodio 19,78 milijardi američkih dolara, za tri posto manje nego u isto vrijeme prošle godine. Zarada je pritom prošla još gore - bila je za 56 posto manja nego u istom razdoblju lani.

Probleme u poslovanju posljedica su ponovnog razbuktavanja pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 u Kini, zbog čega su se veliki gradovi poput Šangaja ponovno našli u karanteni.

Kineske vlasti i dalje inzistiraju na politici nulte tolerancije prema koronavirusu, što je dovelo do slabljenja druge po veličini ekonomije na svijetu. Tijekom drugog kvartala rasla je za samo 0,4 posto.

Prihodi od oglašavanja manji za skoro petinu

Tencentovo poslovanje vezano uz financijske tehnologije, računalstvo u oblaku i oglašavanje zbog toga je ostvarilo slabije prihode od očekivanih. Nije pomoglo ni to što se kineska industrija računalnih igara također našla pred izazovima zbog strože regulacije.

Tencent od igara ostvaruje oko trećinu ukupnih prihoda, piše CNBC. U drugom tromjesječju oni su pali za jedan posto na domaćem i na inozemnim tržištima, gledano u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. U Tencentu pad prihoda pripisuju smanjenju potražnje za igrama nakon što je tijekom vrhunca pandemije bila naglo porasla.

Oglašavanje je donijelo 18 posto manje novca, dok su financijske usluge (koje obuhvaćaju plaćanje putem aplikacije WeChat i cloud servise, između ostalog) rasle, ali samo za jedan posto.

Zaokret prema boljim poslovnim rezultatima što se oglašavanja tiče, nadaju se u Tencentu, mogli bi u budućnosti donijeti prihodi s njihove platforme za kratke internetske video zapise. Ta je platforma ugrađena u WeChat, aplikaciju koja u Kini ima više od milijardu korisnika. Tijekom srpnja ove godine Tencent im je počeo po prvi put prikazivati oglase.

WeChat Moments, značajka koja omogućava objavu slika, video zapisa i statusa, pet tromjesječja nakon što je uvedena donosi nešto više od 147 milijuna USD prihoda po kvartalu. Stoga u Tencentu očekuju kako bi im kratki video oglasi mogli početi donositi značajne prihode u dogledno vrijeme.

Prema podacima tvrtke QuestMobile, takvi oglasi čine 39 posto ukupnih prihoda od digitalnog oglašavanja u Kini.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next