Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Broadcom želi preuzeti VMware, cijena bi mogla biti oko 50 mlrd. USD Istaknuto

Broadcom želi preuzeti VMware, cijena bi mogla biti oko 50 mlrd. USD

Proizvođač čipova Broadcom u pregovorima je o preuzimanju VMwarea, tvrtke koja se bavi pružanjem usluga u računalnom oblaku.

Ti pregovori, kako pišu mediji, traju već neko vrijeme. Zasad nema naznaka kako bi uskoro mogli biti okončani, a nije ni poznato pod kojim bi uvjetima moglo doći do akvizicije.

Broadcom bi preuzimanjem dodatno diverzificirao poslovanje u smjeru izrade softvera za poslovne korisnike, ali također nastoje i podići cijenu vlastite dionice.

Ranije su kupili CA Technologies za 18,9 milijardi američkih dolara. Preuzeli su i Symantecov odjel za računalnu sigurnost namijenjen poslovnim korisnicima 10,7 mlrd. USD.

Michael Dell bi se mogao okoristiti

Na politiku diverzifikacije portfelja u Broadcomu su se odlučili nakon što im administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa onemogućila preuzimanje američkog proizvođača čipova Qualcomma 2018. godine za 117 mlrd. USD.

Tržišna vrijednost VMwarea je u petak, 20. svibnja, nakon zatvaranja tržišta kapitala iznosila 40,3 mlrd. USD. Stoga se procjenjuje kako bi preuzimanje moglo biti vrijedno više od 50 mlrd. USD.

VMware sad vrijedi otprilike upola manje nego 2019. godine, kad je cijena njegove dionice dosegnula najvišu dosad zabilježenu razinu, i oko 20 posto manje nego početkom ove godine.

Najveći pojedinačni udio u toj tvrtci drži Michael Dell (oko 40 posto), nakon što je Dell Technologies izdvojio tu tvrtku prošle godine i prodao ju svojim dioničarima, ne prije nego što su iz nje izvukli 12 mlrd. USD dividende.

Drugi po veličini dioničar je investicijska tvrtka Silver Lake, koja je ranije uložila u Broadcom. Drži udio od 10 posto, piše Reuters.

VMware se već dugo smatra jednom od najvažnijih tvrtki u industriji računalstva u oblaku. Njene usluge koriste velike korporacije kako bi upravljale privatnim i javnim mrežama u cloudu, kao i podatkovnim centrima.
Bit će ovo godina velikih preuzimanja u tehnološkom sektoru.

Investicijska tvrtka Thoma Bravo već je dogovorila dva velika preuzimanja, Elliott Management predvodi privatizaciju Nielsena i Citrixa, a Microsoft radi na preuzimanju Activision Blizzarda vrijednom 75 mlrd. USD, piše Financial Times.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next