Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amerikanci preuzimaju britanskog konkurenta SAP-u i Oracleu Istaknuto

Amerikanci preuzimaju britanskog konkurenta SAP-u i Oracleu

Američka investicijska tvrtka Thoma Bravo preuzet će britansku tvrtku za poslovni softver Anaplan za 10,7 milijardi američkih dolara.

Thoma Bravo, koja u svom portfelju ima imovinu vrijednu više od 103 mlrd. USD, platit će 66 USD po dionici Anaplana u gotovini, po cijeni po kojoj je njome trgovano u jesen 2021. godine.

Transakcija bi trebala biti zaključena tijekom prve polovice ove godine, ukoliko joj se ne usprotive regulatorne agencije ili Anaplanovi dioničari. Financijski savjetnici su Goldman Sachs i Qatalyst Partners.

Od staje do tvrtke vrijedne blizu 11 milijardi dolara

Anaplan su u staji Yorkshireu (Engleska, Velika Britanija) 2006. godine pokrenuli Guy Haddleton, Sue Haddleton i Michael Gould. Do danas su privukli više od 1.900 klijenata diljem svijeta. Glavni konkurenti su im SAP, Oracle i Microsoft. Sjedište im je danas u San Franciscu, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji

Prije no što su 2018. godine uvršteni u kotaciju Njujorške burze u Anaplanu su prikupili više od 240 milijuna USD investicija. Među ulagačima bili su tvrtka Salesforce i Baillie Gifford, koja je prije toga investirala u Amazon i Teslu.
.
Thoma Bravo je dosad preuzeo ili investirao u više od 375 tvrtki. Rad Anaplana su pratili zadnjih nekoliko godina. Tvrtka koju je osnovao Orlando Bravo specijalizirala se za preuzimanje softverskih kompanija.

Zanimanje za udjele u Anaplanu pokazali su i ulagači aktivisti. Hedge fondovi Corvex Management i Sachem Capital Management udružili su snage kako bi preuzeli udio dovoljno velik za pokretanje promjena u toj tvrtci.

Priključio im se Jonathan Soros, sin Georga Sorosa, preko tvrtke JS Capital Management, piše CNBC. Te su tri tvrtke zajedno stekle oko devet posto dostupnih dionica Anaplana. Obavijestili su glavnog izvršnog direktora Anaplana Franka Calderonija kako namjeravaju imenovati četiri člana upravnog odbora. No, uprava se odlučila na delistiranje tvrtke, piše Financial Times.
.
Cijena Anaplanove dionice dosegnula je vrhunac u veljači 2021. godine. Prošlog tjedna bila je na oko 40 posto dosad maksimalno ostvarene vrijednosti.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next