Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Rekordne plaće za šefove tehnoloških tvrtki Istaknuto

Rekordne plaće za šefove tehnoloških tvrtki

Prosječna plaća glavnih izvršnih direktora najvećih američkih tvrtki za 2021. godinu iznosila je 14,7 milijuna američkih dolara godišnje.

Bila je to šesta godina zaredom u kojoj je bio oboren rekord iznosa izdvojenih za plaće najviše rangiranih direktora.

U 2020. godini prosjek je bio 13,1 mil. USD, što znači kako je porastao 12 posto u godini dana, prema podacima iz istraživanjaWall Street Journala. Uglavnom se to odnosi na isplatu u dionicama. Medijan plaća, bonusa i naknada u gotovini u prosjeku je iznosio 4,1 mil. USD.

Top 25 najbolje plaćenih glavnih izvršnih direktora zaradilo je više od 35 mil. USD prošle godine. Prednjačili su zaposleni u tehnološkom sektoru i medijima.

Tehno direktori jači od bankara

Na vrhu top liste bio je Peter Kern, kojemu je Expedia isplatila 296 mil. USD, većinom u dionicama koje neće moći prodati do 2024. godine. Drugi je šef Discoveryja David Zaslav, s 246 mil. USD, a treći William McDermot, koji upravlja softverskom tvrtkom ServiceNow, sa 165,8 mil. USD.

Četvrti je Appleov Tim Cook (98,73 mil. USD), ispred direktora banke JPMorgan Chase Jamie Dimon (84,43 mil. USD).

Warren Buffet, prvi čovjek Berkshire Hathawaya, zaradio je manje od pet mil. USD, kao i Elon Musk, koji vodi SpaceX i Teslu. Ali, Musk je od Tesle još 2018. godine dobio paket vrijedan 2,3 mlrd. USD, što uključuje 12 tranši opcija na dionice. Do danas je njih 11 realizirano, što je Musku moglo donijeti 65 mlrd. USD.

Prema podacima i izvjeća Americans for Tax Fairness i Institute for Policy Studies, između 18. ožujka 2020. i 15. travnja 2021. godine ukupno bogatstvo američkih milijardera poraslo je za 55 posto, odnosno 1,6 bilijuna USD.

U Sjedinjenim Državama ima više od 700 milijardera, čije bogatstvo zajedno vrijedi 4,56 bil. USD. Među onima čije je bogatstvo poraslo su Musk, osnivač Amazona Jeff Bezos i glavni izvršni direktor Meta Platforms Mark Zuckerberg.

Tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 oko sto milijuna ljudi postalo je siromašno, prema podacima Ujedinjenih naroda, piše Hill.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next