Biz Tech web portal powered by vidi logo2

AKD je spreman za digitalne putovnice proizvoda Istaknuto

AKD je spreman za digitalne putovnice proizvoda

Uprava za javna plačila slovenskog Ministarstva financija je na petogodišnje razdoblje odabrala Agenciju za komercijalnu djelatnost (AKD) i ED Solutions za izdavatelja jedinstvenih identifikacijskih oznaka za jedinična i agregirana pakiranja duhanskih proizvoda kao integralnog dijela cjelovitog europskog sustava sljedivosti.

Taj je sustav prvi puta uspostavljen u svibnju 2019. godine, čime je Slovenija osigurala primjenu Provedbene uredbe komisije (EU)2018/574 o tehničkim standardima za uspostavu i rad sustava sljedivosti duhanskih proizvoda.

Digitalne putovnice za bolji nadzor

Sustav pruža informacije tijelima koja rade na suzbijanju crnog tržišta, no koristi se ogledaju i u zdravstvenom sustavu, time što osiguravaju jednostavnu provjeru podrijetla proizvoda i eventualno uklanjanje zdravstveno nesukladnih proizvoda s tržišta.

AKD je također dionik sustava sljedivosti ribe, uspostavio je sustav sljedivosti carinskih plombi, alkoholnih pića te će svoje znanje i ekspertize i pozitivne prakse stečene kroz dosadašnje projekte uspostave sljedivosti lanca proizvodnje i distribucije ugrađivati u nove usluge u različitim sektorima sukladno najavljenoj europskoj uredbi o uspostavi sljedivosti različitih vrsta proizvoda - od hrane, dječjih igračaka, guma, namještaja…

U bliskoj budućnosti Europska komisija predviđa uvođenje digitalnih putovnica proizvoda, pri čemu će se omogućiti označavanje proizvoda, njihova identifikacija te povezivanje sa raznim izvorima informacija relevantnim za kružnu ekonomiju i održivost.

Prema riječima glavnog direktora Jure Sertića, AKD je spreman za nove zahtjeve Komisije kad je riječ o digitalnim putovnicama proizvoda. Te bi putovnice trebale omogućiti krajnjim korisnicima, odnosno kupcima, odlučivanje na temelju boljih informacija, povećati transparentnost te pomoći nacionalnim tijelima u poslovima nadzora i kontrole kvalitete.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next