Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hakeri ukrali više od 600 mil. USD u kriptovalutama Istaknuto

Hakeri ukrali više od 600 mil. USD u kriptovalutama

Ronin Network objavila je kako su se zlorabom sigurnosnog propusta u njihovom servisu hakeri dokopali kriptovaluta u vrijednosti oko 600 milijuna američkih dolara.

Meta napada bila je blockchain mreža internetske računalne igre Axie Infinity, s koje je u ukupno dvije transakcije otuđeno 173.600 ethereuma i 25,5 mil. USDC-a.

Napadači su koristili hakirane privatne ključeve, pti čemu su kompromitirali Sky validatore Mavis i Axie DAO. Do ključeva su došli tako što zlorabili propust u Roninovoj mrežnoj zaštiti.

Skupo platili štednju na mjerama zaštite

Naime, Ronin koristi devet validatora za sprječavanje neovlaštenih transakcija i prijevara. Ali, u studenom prošle godine našli su se pod pritiskom zbog rastuće potražnje igrača igre Axie Infinity pa su dali posebno odobrenje tvrtci Sky Mavis, u kojoj je ta igra nastala, za odobaravanje transakcija.

Objavljena 2018. godine, Axie Infinity postala je razmjerno popularnom usporedno s uzletom NFT-ova te tržišnim špekulacijama o budućnosti igara temeljenih na blockchainu i metaverzuma. Tijekom prošle godine dosegnula je 1,8 milijuna korisnika dnevno i ukupnu prodaju NFT-ova vrijednih četiri milijarde USD u tri godine od pokretanja.

No, čini se kako su sad platili cijenu štednje na mjerama računalne sigurnosti i želje da se što prije udovolji novim korisnicima, piše Kotaku.

Iako je odobrenje izdano Sky Mavisu prestalo vrijediti još u prosincu prošle godine, ono nije bilo povučeno sve dok ga hakeri nisu iskoristili za neovlaštene transakcije.

U Roninu su pokrenuli istragu i zaključali korisničke račune. Vrijednost Rona, tokena te mreže, navodno je pala za više od 25 posto.

Iako se platforme kriptovaluta često hvale visokom razinom sigurnosti, dosad je zabilježeno više hakerskih upada koji su ih skupo koštali.

U kolovozu 2021. ukradene su kriptovalute vrijedne više od 600 mil. USD s mreže Poly Network, iako je velik dio sredstava kasnije vraćen. U siječnju ove godine Crypto.com je ostao bez više od 30 mil. USD, što je također velikim dijelom vraćeno.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next