Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hakeri odnijeli više od 600 milijuna USD u kriptovalutama Istaknuto

Hakeri odnijeli više od 600 milijuna USD u kriptovalutama

Poly Network, platforma za zamjenu kriptovaluta, postala je žrtvom hakiranja zbog kojeg je izgubila 611 milijuna američkih dolara.

Procjenjuje se kako je riječ o najvećoj pljački u svijetu decentraliziranih financija ikad zabilježenoj u povijesti, piše Newsweek.

Hakeri su zlorabili sigurnosni propust u računalnom sustavu Poly Networka kako bi se dokopali tisuća digitalnih tokena. U toj su mjenjačnici bili svjesni napada, ali nisu mogli poduzeti puno toga. Otuđeno je 273 mil. USD u tokenima za ethereum, 253 mil. USD za Binance Smart Chain i 85 mil. USD za U.S. Dollar Coin. 

Poly Network omogućava zamjenu i transfer tokena različitih blockchaina, među kojima su bitkoin, ethereum i ontology.

Ozbiljan udarac zagovornicima decentraliziranih financija

Od trenutka napada tether je uspio zamrznuti oko 33 mil. USD u tokenima. Ostale mjenjačnice su pozvane na blokiranje depozita, dok je platforma za trgovanje O3 bila prisiljena privremeno isključiti dio svojih funkcionalnosti. Iz Poly Networka su pozvali hakere na uspostavljanje komunikacije i povrat otuđene imovine, zaprijetivši "pravnim akcijama".

Hakerski upad i pljačka ozbiljan su udarac zagovornicima decentraliziranih financija, jednom od najbrže rastućih segmenata tržišta kriptovaluta, kojim su otkriveni rizici zbog nedovoljne zaštite korisnika i investitora uslijed niske razine regulacije, piše Financial Times.

U prvih sedam mjeseci ove godine gubici zbog prijevara u sektoru decentraliziranih financija dosegli su najvišu dosad zabilježenu razinu - 474 mil. USD. Ipak, gubici zbog kriminala na ukupnom tržištu kriptovaluta oštro su pali tijekom tog razdoblja na 681 mil. USD. U 2020. su iznosili 1,9 milijardi USD, a u 2019. čak 4,5 mlrd. USD, piše Yahoo News.

Prošlog tjedna američko regulatorno tijelo Securities and Exchange Commision optužilo je dva direktora tvrtke Blockchain Credit Partners za nezakonito stjecanje dobiti putem prevarantskih ponuda. Navodno su se tako dokopali 30 mil. USD. To je prvi put kako se američki SEC upleo u sektor decentraliziranih financiranja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next