Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ericsson u problemima zbog korupcije u Iraku Istaknuto

Ericsson u problemima zbog korupcije u Iraku

Predsjednik Ericssona Ronnie Leten objavio je kako je u tijeku opsežan pregled poslovanja te tvrtke s Irakom.

U Ericssonu zadnjih tjedana pokušavaju raspetljati skandal o mogućim isplatama Islamskoj državi u Iraku koje nisu bile u skladu sa zakonom.

Nisu američkom Ministarstvu pravosuđa dali sve pojedinosti do koje su došli istragom, iako ih na to obvezuje sporazum o nagodbi sklopljen 2019. godine, vrijedan milijardu američkih dolara.

Zbog tog je skandala prošlog tjedna smijenjen šef pravne službe Xavier Dedullen, koji je na toj poziciji bio od 2018. godine.

Na njegovo je mjesto došao Scott Dresser, koji je zadnjih osam godina bio glavnim pravnim savjetnikom za Veon, nizozemski telekom koji posluje na globalnoj razini, s fokusom na Aziju, Afriku i Europu.

U pomoć će priskočiti veteran

Dresser ima iskustva u sporovima ove vrste. Prije šest godina uspio dogovoriti nagodbu za Veon vrijednu 795 milijuna USD, kojom je riješen spor s američkim Ministarstvom pravosuđa, američkim regulatornim tijelom Securities and Exchange Commission i nizozemskim regulatorima.

Spor je bio vezan uz optužbe kako je Veon - tada još kao VimpelCom - ušao na tržište države Uzbekistan koristeći se mitom. Platili su utjecajnom državnom dužnosniku barem 114 mil. USD kako bi dobili odgovarajuće dozvole, frekvencije i drugo, piše Telecoms.

Iz Ericssona su priopćili kako je nastavljena su radnja s američkim Ministarstvom pravosuđa i drugim relevantnim organima vlasti, kao i kako glavni izvršni direktor Borje Ekholm uživa punu podršku vrha Ericssona, kako u vođenju poslovanja tako i u rješavanju pravnih problema u kojima se tvrtka našla.

Ekholm je kritiziran zbog toga što nije objavio istragu o korupcijskim aktivnostima u Iraku. Tvrtka Glass Lewis preporučila je glasanje dioničara kako bi ga se uklonilo sa čela tvrtke prije godišnje skupštine te tvrtke, zakazane za utorak, 29. ožujka ove godine, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next