Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Spanu snažno rasli prihodi, petina stigla iz Ukrajine Istaknuto

Nikola Dujmović (Span) Nikola Dujmović (Span)

U protekloj godini prihodi grupe Span porasli su za 26 posto u odnosu na 2020. godinu i dosegnuli su iznos od 767,3 milijuna kuna.

Najveći apsolutni porast i dalje bilježe prihodi od upravljanja softverskom imovinom i licenciranjem (28 posto), kojima su se snažnim rastom prohoda (32 posto) priključile infrastrukturne usluge, računalstvo u oblaku i sigurnosna kibernetička rješenja. Upravljanje servisima i tehnička podrška te razvoj softvera i poslovnih rješenja rasli su za 16 posto svaki.

Ukrajina najveće inozemno tržište

Najveći udio prihoda (74 posto) Span je ostvario na inozemnim tržištima, pri čemu je najveći rast prihoda (118 posto) zabilježen na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva. Petina (21 posto) Spanovih prihoda prošle godine došla je iz Ukrajine, koja im je bila najveće inozemno tržište, dok su na domaćem tržištu ostvarili nešto više od četvrtine prihoda (26 posto).

EBITDA grupe Span prije jednokratnih stavki porasla je za 54 posto u odnosu na godinu ranije, pa je na kraju 2021. iznosila 48,6 mil. kn. Nakon izuzimanja jednokratnih stavki, koje su u promatranom razdoblju najvećim dijelom bile vezane za troškove izlistavanja na Zagrebačkoj burzi, EBITDA grupe Span iznosila je 42,5 mil kn, za 35 posto više nego godinu prije.

Neto dobit porasla je za 222 posto, na 24 mil. kn. Prosječna cijena dionice tijekom zadnjeg tromjesječja 2021. godine bila je 222 kn. Broj zaposlenih povećan je na 537.

Span je krajem rujna prošle godine javnom ponudom dionica prikupio nešto više od sto milijuna kuna kapitala i stekao više od tisuću novih dioničara. Predsjednik uprave Spana Nikola Dujmović je tom prilikom rekao kako su tvrtci osigurali dugovječno poslovanje i novu razvojnu fazu poslovanja.

Dujmović je u razgovoru za IT Biz Crunch u srpnju prošle godine rekao kako žele ubrzati rast na postojećim tržištima i osvajati nova (s naglaskom na istočnu Europu i Aziju, gdje se žele pozicionirati kao specijalisti za licenciranje, sigurnost i implementaciju rješenja), širiti poslovanje s ključnim međunarodnim kupcima, razviti digitalnu platformu Span.Zone...

Fokus će pritom biti na širenju poslovnih aktivnosti s visokom dodanom vrijednošću, istaknuo je tada Dujmović.

Spanovo financijsko izvješće za 2021. godinu možete pronaći ovdje.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next