Biz Tech web portal powered by vidi logo2

MMF traži stroža pravila za kriptovalute Istaknuto

MMF traži stroža pravila za kriptovalute

Međunarodni monetarni fond zabrinut je zbog kriptovaluta, ponajprije zbog toga što nagli uzlet tog tržišta ne prati odgovarajuća regulativa.

Prema podacima MMF-a, u rujnu ove godine vrijednost tržišta kriptovaluta na globalnoj razini je premašila dva bilijuna američkih dolara. Od početka 2020. njihova se vrijednost udesetorostručila, a taj se oblik digitalne imovine pkazao iznimno žilavim i izdržljivim, smatraju u toj financijskoj organizaciji. Ali, nedostaju  mu snažne operativne i upravljačke prakse, kao i načini upravljanja rizikom.

Zbog toga - kao i zbog manjka transparentnosti i nadzora - potrošači su izloženi riziku. Također, kriptovalute mogu poslužiti za pranje novca i financiranje terorizma, dodali su iz MMF-a.

Potencijalno štetna veza s društvenim mrežama

Britanska regulatorna agencija zadužena za financijska tržišta Financial Conduct Authority upozorila je također na povezanost društvenih mreža i ulaganja u kriptovalute.

Naime, influenceri na društvenim medijima redovno bivaju plaćeni kako bi promovirali pojedine kriptovalute i pomogli u umjetnom podizanju njihove vrijednosti, što prevarantima omogućava zaradu na razlici ostvarenoj nakon prodaje u odnosu na realnu tržišnu vrijednost.

Među njima je, piše CNBC, bila i Kim Kardashian, kojoj su platili za pormociju kriptotokena na Instagramu, gdje njene objave pravi više do 200 milijuna korisničkih računa. Kardashian se od optužbi zbog promocije kriptovaluta branila tvrdnjom kako nije dijelila financijske savjete već "tek ono što su joj prijatelji rekli o tokenu ethereum max". Te su njene objave također išle s hashtagom "ad" kako bi bilo jasno da je riječ o oglasima.

Kritičari upozoravaju kako oglasi te vrste povezuju glamurozni životni stil s kriptovalutama, što može biti opasno i štetno po mlade ljude, čija su prva ulaganja nerijetko u kriptovalute, a da pritom ne shvaćaju o koliko je rizičnom i volatilnom tržištu riječ.

MMF nacionalnim regulatornim agencijama preporučuje usvajanje pravila koja bi vrijedila na globalnoj razini, jačanje prekograničnog nadzora i standardizaciju podataka.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next