Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Otac Weba dobio 30 milijuna USD za platformu za zaštitu osobnih podataka Istaknuto

Otac Weba dobio 30 milijuna USD za platformu za zaštitu osobnih podataka

Startup Inrupt Tima Berners-Leeja dobio je ulaganje serije A vrijedno oko 30 milijuna američkih dolara.

Novu rundu investicije - u kojoj sudjeluju svi dosadašnji ulagači (među kojima su Akamami Technologies i Glasswing Ventures), kao i novi (Allstate, Frontier Technology Initiative) - predvodi Forte Ventures.

Trogodišnji startup Bernersa-Leeja, kreatora standarda ključnih za nastanak World Wide Weba, i stručnjaka za tehnologije Johna Brucea namjerava promijeniti internet gradnjom platforme Solid koja će korisnicima omogućiti upravljanje njihovim podacima. U timu je također i stručnjak za kriptografiju Bruce Schneier.

Ta bi platforma, piše Tech Crunch, trebala omogućiti pohranu osobnih podataka u nešto što se naziva POD (kratica za Personal Online Datastores). POD-ovi su interoperabilni s decentraliziranim aplikacijama i mogu se odspojiti od njih kad god korisnik to poželi.

Protiv centralizacije Weba

Trebala bi funkcionirati slično kao temeljna infrastruktura tvrtki koje se bave obradom kreditnih kartica poput Vise i Verisigna, u kojem su komercijalizirali standard DNS.

Taj bi pristup korisnicima trebao omogućiti preuzimanje kontrole nad njihovim podacima, a državnim institucijama, tvrtkama i razvojnim programerima olakšala prijelaz u nove regulatorne režime, poput onog kojeg traže odredbe Opće uredbe o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation, GDPR).

Među Inruptovim korisnicima trenutno su državne institucije u Argentini, Baskiji i Švedskoj, kao i privatna poduzeća. Tijekom protekle godine ostvarili su 225 tisuća USD prihoda. Samo u rujnu ove godine dosegnuli su 200 tisuća USD prihoda.

Berners-Lee već godinama upozorava na opasnosti koje krije centralizacija Weba, odnosno monopolizacija u kojoj mali broj tvrtki kao što su Amazon, Facebook i Google preuzimaju i kontroliraju sve što se događa online, ali i manipuliraju već ogromnom i dalje rastućom količinom dostupnih osobnih podataka.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next