Biz Tech web portal powered by vidi logo2

U Zoomu očekuju nastavak usporavanja rasta prihoda Istaknuto

U Zoomu očekuju nastavak usporavanja rasta prihoda

Platforma za video konferencije Zoom ostvarila je bolje poslovne tromjesječne poslovne rezultate od očekivanih, ali je upozorila i na usporavanje rasta prihoda.

Analitičari su prognozirali kako će Zoom u trećem fiskalnom kvartalu, koji je završio s 31. listopadom, uprihoditi 1,02 milijarde američkih dolara prihoda. No, oni su dosegnuli razinu od 1,05 mlrd. USD. Rezultat je bio bolji i kad je riječ o zaradi po dionici (1,11 naspram očekivanih 1,09 USD).

Prihod je porastao za 35 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a neto prihod za 71 posto, na 340,3 milijuna USD. U prethodnom tromjesječju porast prihoda bio je 54 posto.

Tijekom četvrtog kvartala očekuju kako će uprihoditi između 1,051 i 1,053 mlrd. USD, što znači kako očekuju porast od 19 posto. U tome su optimističniji nego analitičari, koji prognoziraju do 1,02 mlrd. USD prihoda.

Plan za postpandemijsko razdoblje

Cijena Zoomove dionice naglo je porasla prošle godine nakon što je ta tvrtka ne samo značajno povećala broj korisnika već se probila i izvan razmjerno uske niše poslovnih korisnika. U tromjesječju koje je završilo u siječnju ove godine porast prihoda bio se više nego utrostručio. Ali, sad je najsporiji od 2018. godine, odnosno razdoblja prije javne ponude dionica i izlistavanja na burzama kapitala.

Iako usporavanje rasta prihoda djelomično objašnjavaju zasićenjem tržišta i padom potražnje, u Zoomu su uspjeli proširiti poslovanje na velike tvrtke. Prema njihovim podacima, više od 2.500 klijenata troši više od sto tisuća USD godišnje, što je 94 posto više nego u istom razdoblju lani.

S druge strane, softver Zoom Rooms je sve traženiji kako organizacije u sve većoj mjeri opremaju konferencijske dvorane za sastanke sa sudionicima koji su na udaljenim lokacijama, piše CNBC. U tome vide mogući smjer razvoja nakon pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Odustali su od kupovine tvrtke Five9 za 14,7 mlrd. USD i najavili izradu vlastitog softvera za korisničku podršku u računalnom oblaku, koji bi trebao biti predstavljen početkom 2022. godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next